O Podstrani

Petak, 07 Siječanj 2022 20:58

Iz prošlosti Podstrane

Umoči li se pero Podstrane u tintu prošlosti na ovim prostorima, percipirat će se čitav konglomerat društveno organiziranih i na svoj način, uređenih kultura, među koje se Podstrana utisnula, s kojima graničila, odnosno kojima je administrativno pripadala. Ponajprije valja ukazati na nedaleku antičku Salonu i potom starohrvatski Solin, pa na romanski Split i naposljetku, patrijarhalna Poljica. Romanska i slavenska uljudba izviruje i dandanas iz geografskog područja na kojem su stanovnici postojeće Podstrane utemeljili svoju buduću kolijevku.

Povjesničari nisu uspjeli pronaći života na ovom području iz prapovijesnog vremena, iako su u širem splitskom području otkriveni dokazi čovjekova obitavanja u mlađem kamenom dobu. Kao prvi stanovnici splitskog zaleđa - u koje spada i Podstrana - spominju se Iliri. Valja napomenuti da je to zajedničko ime koje obuhvaća nekoliko plemena što su nekoć nastanila geografski bazen između Alpa i Egejskoga mora, odnosno rijeke Drave i Jadranskog mora.

20220107_123023.jpg

Premda su povjesničari sigurni da su od kraja III.stoljeća na ovom području živjeli pripadnici plemena Delmata, još uvijek nije razriješena enigma glede imena plemena koje je na istom teritoriju obitavalo do konca IV.st.pr.Krista. Delmati su se uglavnom bavili stočarstvom, na što upućuje etimologija njihova imena, budući da riječ Delma u jeziku kojim su govorili znači ovca.

Nakon što su Rimljani pokorili Ilire, u prostoru među donjim tokovima rijeke Žrnovnice i Cetine življahu u 1.stoljeću naše ere čak tri roda ilirskog plemena Delmata, koja su se zvala : Pituntini, Narestini i Onestini. Njihova su imena nastala prema rimskim imenima naseobina do kojih se može doći u povijesnim dokumentima. To su : Pituntium u Podstrani, Nareste u Jesenicama i Onaeum kraj Omiša. Sudeći prema znanstvenim hipotezama, njihove su se nastambe nalazile u brdskim dijelovima, podalje od mora, vjerojatno na lokalitetima današnjih sela Tugara, Srinjina i Gata. Povjesničari svoje pretpostavke temelje na dostupnim rimskim nadgrobnim spomenicima s uklesanim ilirskim imenima, koji su pronađeni na tom prostoru.

20220107_123039.jpg

Kia motors Prizmić

Untitled

Please publish modules in offcanvas position.