Upoznajemo Podstranu

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Podstrana i udruge Jedina solucija, u četvrtak 17. studenog s početkom u 18 sati u multimedijskom kompleksu Župe Strožanac-Podstrana, prikazuje se dokumentarni film Korlat redatelja Luke Klapana.

Film Korlat bilježi bogatu i burnu prošlost ovoga dijela Ravnih kotara ali i njegovu sadašnjost, odajući ujedno počast nevinim žrtvama palim za slobodnu Hrvatsku.
Luka Klapan filmom i videom aktivnije se bavi od 2008., do sada je snimio dvadesetak dokumentarnih filmova koji su prikazani na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Film Korlat četvrti je u nizu njegova ciklusa o Domovinskom ratu, nakon filmova Pridraga: ratna sjećanja (2015.), Glas Medviđe (2017.) i Bruški martirij (2018.).
Redatelj Luka Klapan film je režirao, snimio i montirao te za njega napisao scenarij. Svoju premijeru Korlat je imao na 67. Pulskom filmskom festivalu, a nastao je u produkciji Jedine solucije, udruge za audiovizualnu umjetnost, uz potporu Grada Benkovca, Grada Paga, Grada Vodice i tvrtke Basic Air Lüftstechnik.
U filmu sudjeluju:
dr. sc. Radomir Jurić, prof. Zlatko Begonja, Janja Buljat, Ivan Buljat, Nikola Buljat, Vinka Buljat, Joso Buljat, Marko Galić, Jeka Galić, Milenko Pekan Milković, Nevenka Šikić, Milenko Šikić, Mile Jurjević, Manda Vulelija, Ivan Vulelija Gare, Veselko Modrić, Ilija Bulić, Marta Zorić, Nikola Vulelija
Prikazivanje u Podstrani organizira se povodom tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju. Ulaz je slobodan.
Ponedjeljak, 24 Listopad 2022 14:51

Zapažen nastup naših muzičara u Pragu

Hrvatsko katoličko društvo Podstarana i klapa Praska ostvarili su zapažen nastup na 11. folklornom festivalu u Pragu na kojem je sudjelovalo 10 KUD-ova iz 8 različith država svijeta.

 

Godine 1990. Glazba vraća svoje izvorno ime : Hrvatsko katoličko glazbeno društvo Podstrana.

20220407_113014.jpg

Osnivanjem Općine Podstrana 1993. godine Glazba dobiva veća financijska sredstva za svoj rad. Čelništvo Općine: Općinsko poglavarstvo i Općinsko vijeće bezrezervno su podržali svaku inicijativu u svrhu razvoja Glazbe, te su osigurana sredstva za obnovu instrumenata i nove odore. O devedesetoj obljetnici Glazbi su dodijeljena sredstva kojima je kupljeno 40 novih instrumenata i svečane odore za 30 glazbara.

20220407_113038.jpg

U toj rođendanskoj 1997. godine Glazbi je, nakon privremenog rada u prostorima općinske zgrade, vraćen uređen  prostor u Domu, sv. Martin.

 20220407_113004.jpg

Nakon smrti stručnog voditelja Glazbe Adama Klarića, 1999. godine dirigenstko vodstvo preuzima Miroslav Primažić.

U povodu obilježavanja 100. obljetnice glazbari dobivaju nove svečane odore s elementima poljičkog folklora.

Godine 2007. u povpodu blagdana sv. Antuna Padovanskog zaštitnika Podstrane, i dana Općine Podstrana, na svečanoj sjednici Općinskoj vijeća općine Podstrana Hrvatskom katoličkom glazbenom društvu dodijeljena je plaketa Zlatni grb Općine Podstrana u povodu 100. obljetnice utemeljenja i kontinuiranog djelovanja od iznimnog značaja za općinu Podstrana. 

Stranica 1 od 6
Kia motors Prizmić

Untitled

Please publish modules in offcanvas position.