Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 21:14

Perun art festival - PERUN FULL MOON

Perun je mitsko brdo koje nosi ime vrhovnog praslavenskog božanstva. Reljefno dijeli Žrnovnicu i Podstranu, no zahvaljujući aktivnostima udruge Žrvanj, planinarskog društva Perun te turističkih zajednica, ovaj prostor sve je umreženiji. Već su obnovljeni i opremljeni desetci kilometara tematsko-poučnih staza preko Peruna i oko njega, a ovo ljeto kreće kulturna manifestacija koja će dodatno povezati ovaj prostor.

Udruga Žrvanj i Općina Podstrana organiziraju prvi Full Moon Perun u skopu 1. Perun art festivala.

Bit će ovo veličanstven događaj iznad Gornje Postrane za sve ljubitelje prirode i klapske pisme. Naime, vrijedna udruga Žrvanj pokrene prvi PAF - Perun art festival koji je uključivati nekoliko događaja na brdu Perun i s njegove podstranske ili žrnovačke, odnosno splitske strane. Suroganizatori događaja su Općina Podstrana, TZ općine Podstrana i Planinarsko društvo Perun.

Naime, prvi u nizu bit će jedinstveni Full Moon Perun, susret tradicionalnih dalmatinskih klapa u noći punog mjeseca. Sve će početi u petak, 12. kolovoza 2022. iza 20 sati.

Klape će nastupiti na Vršini iznad Gornje Postrane, ispred tamošnje povijesne crkvice Sv. Jure. U njenom dvorištu još se nalaze prapovijesni ostaci i dokazi postojanja života na novom prostoru i prije dolaska Grka.

Klape će posjetiteljima podariti dalmatinsku pismu onako kako se pjevala u prošlosti, bez mikrofona, bez rasvjete. Prirodna pozornica nudi ništa manje od - spektakla - panorama Splita, Podstrane, dalmatinski otoka, Mosor..

Nema naplate ulaza, a slično kao na Sanu Sustipanske noći, posjetitelji sjede na jastucima ili dekicama, a u noći punog mjeseca uživat će u nastupu triju klapa.

KAKO DOĆI DO VRŠINE?

Posjetitelji mogu svoje automobile parkirati u Gornjoj Podstrani. Tada se uređenom planinarskom stazom (Križni put) pješači 20-ak minuta do crkvice Sv. Jure. Preporučljivo je ponijeti sa sobom nešto vode te svjetiljku.

izvor: dalmacijadanas

Ovaj četvrtak, 4.8.2022. godine održan je 13. Festival marijansko - duhovne klapske pjesme 'Klape Gospi Sinjskoj'

Ženska klapa Kurjože iz Podstrane pobjednica je ovogodišnjeg 13. Festivala marijansko - duhovne pjesme ‘Klape Gospi Sinjskoj’ .
Klapa Praska je nagrađena s drugom nagradom stručnog žirija i prvom nagradom publike.
Čestitamo našim klapama!

Galerija slika

View the embedded image gallery online at:
https://podstrana-portal.com/podstrana#sigProIda66fdd23e2
Subota, 06 Kolovoz 2022 21:47

Podstrana u finalu Torcida kupa

U tvrdoj i čvrstoj utakmici Croatia Property Sales pokazala je zašto je dogurala ovoliko daleko u turniru. Sjajno se držala protiv izvrsne Podstrane, a Flavio Beck Junior definitivno je igrač kojeg je stvarno gušt gledat i platit kartu i više od dva medvida, koliko je od večeras iznos.
Na poluvrijeme se otišlo bez golova, a već nakon minutu Podstrana dolazi u vodstvo preko Buljana. No, u zadnjoj minuti utakmice autogolom Ibričića, Property Sales dolazi do izjednačenja i zasluženih penala.
A tamo već viđeno. Neznan kojim hvalospjevima opisati dvaput Pericu, koji je dvaput obranio penal, a s obzirom da je u pretprošloj utakmici ima 3/3, znači sve skupa 5/5, čoviku jednostavno se ne može dat gol iz penala! Buljan i Radmilo precizni za Podstranu, koja odlazi u finale.

Stranica 1 od 370
Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Untitled