Sport

Petak, 22 Ožujak 2024 09:08

KLUB IZ PODSTRANE PRAVI JE HIT! Djeca i mladi svakodnevno treniraju, već ih je više od sto. Cilj im je zaigrati u najvišem razredu hrvatskog malog nogometa: "Odgoj je bitniji od toga da proizvedemo nekoliko igrača"

KLUB IZ PODSTRANE PRAVI JE HIT! Djeca i mladi svakodnevno treniraju, već ih je više od sto. Cilj im je zaigrati u najvišem razredu hrvatskog malog nogometa: "Odgoj je bitniji od toga da proizvedemo nekoliko igrača" Autor: Augustin Markota / Foto: MNK Podstrana

Podstrana se iz dana u dan sve više širi. Broj stanovnika u ovoj općini raste, a samim time se i sportske organizacije i klubovi razvijaju u dobrom smjeru. Jedan od takvih klubova je i MNK Podstrana. Iz mjeseca u mjesec u svoju akademiju upisuju sve veći broj djece, a plan im je kroz nadolazeće godine zaigrati u prvom razredu hrvatske malonogometne lige (SuperSport HMNL).

Najbolji igrač Hrvatske u Podstrani

Jedan od osnivača kluba, Hrvoje Šiško, uveo nas je u njihovu sportsku priču. U početku nam je otkrio da se podstranskom klubu priključio najbolji hrvatski malonogometaš.

"Stjepan Perišić i ja smo osnivači kluba, a odmah nam se priključio i Darko Juradin koji je predsjednik kluba. Stjepan Perišić je sportski direktor i voditelj škole nogometa, a ja sam trener seniora i dopredsjednik kluba. Jedna smo od tek dvije-tri futsal škole u Hrvatskoj koja ima sve kategorije u klubu: U-7, U-9, U-11, U-13 pa dalje do seniora, sve generacije. Ove nam se godine u najboljim godinama za futsal priključio najbolji igrač Hrvatske, Stjepan Perišić, koji je voditelj omladinskog pogona škole", kazao je u početku za Dalmaciju Danas Hrvoje Šiško, osnivač MNK Podstrana.

Djeca su u prvom planu

Kako nam kazuje, najvažnija su im djeca i klupska akademija. Osim toga, nada se da će ovaj uspješni klub napokon dobiti i puno adekvatniji prostor, odnosno dvoranu za treniranje.

"Što se glavne ideje našeg kluba tiče, fokus su nam djeca. Seniori su bili neka druga stavka gdje ćemo uvijek imati ekipu, natjecati se u nekom rangu, nebitno kojem, ali djeca moraju biti glavna priča i imati sve preduvjete prvo da postanu bolji ljudi, a ako među njima nastane neki dobar igrač – bitno je da ga Akademija prepozna, to je bila naša ideja. S obzirom na to da smo dobili broj djece od oko 165 neočekivano brzo, kroz dvije-tri godine, jako smo brzo odradili posao za koji nekima treba šest do sedam godina. Doduše, dvoranu još nemamo, ali u planu je trodijelna dvorana na školskom igralištu, već je u javnost iznesen projekt koji je dostupan na stranicama Općine. To bi trebalo zaživjeti kroz dvije godine", nada se Šiško.

"Odgoj je bitniji od toga da proizvedemo nekoliko igrača"

Broj djece iz dana u danas sve je veći. Šiško govori da su sada na brojci od oko 165 djece koja svakodnevno treniraju mali nogomet u Podstrani.

"Ovako uredan i posložen klub zaslužuje još jače medijsko praćenje. Sada imamo skoro puni kapacitet, oko 165 djece, unajmljujemo teren kod jednoga privatnika u Podstrani iznad hotela Lav. To nam je opcija i nakon izgradnje dvorane jer nas je mnogo i trebat će nam veći kapacitet", ističe jedan od osnivača podstranskog kluba.

Tvrdi da unutar kluba organiziraju radionice za djecu, a često surađuju i sa psiholozima, odgojiteljima i nastavnicima iz raznih ustanova. To rade kako bi djeci i njihovim roditeljima omogućili najbolje uvjete.

"Unutar kluba imamo radionice, zovemo sportske i dječje psihologe na razgovore, s nama surađuju i odgojitelji i nastavnici iz raznih ustanova poput vrtića i škola… Idemo u tom smjeru da, uz roditelje, budemo važan dio odgoja naše djece i da oni shvaćaju da je klub nešto što im je korisno za cijeli život. Na kraju krajeva, odgoj je bitniji od toga da proizvedemo nekoliko igrača", zaključio je u razgovoru za Dalmaciju Danas Hrvoje Šiško, osnivač MNK Podstrana.

Idu do kraja, pa i do prve lige

Na kraju je ponosno otkrio planove. Želja im je za nekoliko godina igrati u prvom razredu hrvatske malonogometne lige (SuperSport HMNL).

"U klubu je zaposleno šest trenera, Općina sufinancira određeni dio, uz članarine djece bude nam dovoljno za pokrivanje najma i plaće trenerima. Igrače koji su došli sa strane također financiramo iz vlastitih sredstava, plaćeni su po utakmici, sve ide uredno i nitko se dosad nije žalio. Ideja nam je da kroz tri do četiri godine zaigramo Prvu hrvatsku malonogometnu ligu", zaključio je s ambicioznim planovima Hrvoje Šiško, osnivač MNK Podstrana.

Kia motors Prizmić

NAJČITANIJE IZ SPORTA

Untitled