Ponedjeljak, 27 Svi 2013 13:20

Zimsko vrijeme: U Splitu najhladniji 26. svibanj otkad postoje mjerenja

Zimsko vrijeme: U Splitu najhladniji 26. svibanj otkad postoje mjerenja Screenshot: cudaprirode.com

Zima pri kraju proljeća označila je i jučerašnji dan, jer se nedjelja u gotovo cijeloj zemlji probudila u pravom zimskom ugođaju.

Kako je i najavjeno, snijeg je, osim na Biokovu uz snježne zapuhe do pola metra, pao i na Dinari, Kamešnici, Svilaji i Mosoru.

 

"Dogodilo se ono što smo predviđali, ciklona Ella imala je finale u noći između subote i nedjelje, kao i tijekom nedjelje. Najavljeni hladni val donio je znatno niže temperature zraka nego su uobičajene nekoliko dana uoči klimatološkog ljeta" - rekao je Rade Popadić iz udruge Crometeo za Slobodnu Dalmaciju.

 

Split je u nedjelju oborio dnevni temperaturni minimum jer je na Marjanu bilo samo 8.6 stupnjeva, što je nadmašilo dosadašnji hladni rekord od 10.7 stupnjeva zabilježen 26. svibnja 1991. godine.

 

Josip Samac, dežurni tehničar na odašiljaču HRT-a na biokovskom vrhu Sveti Jure, javlja da je temperatura pred zoru bila tri stupnja ispod nule, a u osam sati izmjereno je minus 2 Celzijeva stupnja. Tako hladno vrijeme sa snijegom i niskom temperaturom zabilježeno je 2008. godine, a dosta dugo prije toga nije bilo snijega na Biokovu potkraj svibnja, dodao je Samac.

 

cudaprirode.com

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal