Nedjelja, 13 Travanj 2014 10:57

SVETOM JURI USUSRET

 Tu sam da te slavim, da ti se poklonim.

Tu sam da ti priznam: ti si Bog.
Samo ti si vrijedan, samo ti si slavan.
Predivan si u životu mom.
Klub mladih župe "Gospe u Siti"
 

 

Subota, 12. travnja, crkvica sv. Jure na Perunu bila je susretište dviju grupa koje su taj dan odlučile provesti na Perunu.

Planinarsko društvo Perun odlučilo je očistiti crkvicu i njen okoliš, kako bi za blagdan sv. Jure i tradicionalni blagoslov polja hodočasnici u doličnom ambijentu proslavili sveca zaštitnika Poljica i Poljičkog dekanata. Naime, nekoliko godina ranije restauratori su obnavljali krov crkvice iz 10. stoljeća, spomenik nulte kategorije, no ta obnova iza sebe je ostavila palete cementa, kreča, greda i svakog drugog smeća. Vrijedni volonteri odlučili su sve to počistiti. Na žalost, restauratori nisu dovršili svoj posao, gromobran na crkvi nije u funkciji, te su gromovi probili krov i rastresli zidove crkvice. No, o njima nekom drugom prilikom.

 

Lijep sunčan dan privukao je i tridesetak članova Kluba mladih crkve Gospe u Siti koji su krenuli na križni put. Predvođeni bogoslovima Mirkom Rubićem, inače voditeljem Kluba mladih, te Tonijem Kulićem i Ivanom Marićem krenuli su planinarskim putem iz Strožanca na Perun s križem u rukama, te molili i pjevali. Bilo ih je lijepo vidjeti, s gitarom u rukama i križem na čelu kolone. Pala mi odmah misao sv. Benedikta: «Moli i radi». Da, netko je taj dan molio, netko radio, sve Bogu na slavu.

 

No, ni rad nije bio pretežak, crkvicu su prije nekoliko dana već uređivali podstranski lovci.  dsc06371 

    Planinari su samo dovršili čišćenje kreča, pokosili travu oko crkve te uredili odmorište kraj crkve. Sretan sam što se razne grupe volontera same javljaju i čine dobro svome mjestu, tj. sebi samima. Kamo sreće da je ovakvih dana u Podstrani što više.

 

 

 Završit ću ovaj tekst s motom Kluba mladih iz Strožanca:


Tu sam da te slavim, da ti se poklonim.

Tu sam da ti priznam: ti si Bog.

Samo ti si vrijedan, samo ti si slavan.

Predivan si u životu mom.

 

Klub mladih župe "Gospe u Siti"

 

Najiskrenije hvala Zoranu Jurišiću na pripremljenom sadržaju za ovaj članak.

Podstrana portal.

Kia u stranicama

Untitled