Kultura

Utorak, 15 Ožujak 2022 10:50

Pučki crkveni pjevači

Pučki crkveni pjevači Podstrane održavaju i prenose najstariju tradiciju pjevanja, u različitim liturgijskim pobožnostima, koja u napjevima podstranskih pučkih pjevača izvire iz poljičkog vrela, starocrkvenog-glagoljaškog pjevanja. U tim napjevima zadržao se duh i ritam prohujalog vremena i način življenja ispunjen smislenošću i duhovnom puninom.

Najveći dio napjeva vezan je uz korizmeno pjevanje, a teško je utvrditi točnu granicu između liturgijskih i paraliturgijskih pjesama, jer su i jedne i druge zastupljene u iznimno velikom broju. Čini se da je upravo težnja za novitetima kod puka i u slučaju korizme ostavila ponajviše traga. Želeći se što više uživjeti u duhovni trenutak korizme, vjerni je puk uveo u liturgijske obrede nebrojene napjeve koji i nisu propisani crkvenim knjigama, što je uvelike pridonosilo bogatstvu folklorne baštine.

Jedan od stožernih postamenata korizmenog liturgijskog vremena jest pasija ili muka, odnosno, prikaz patnje i smrti Kristove u katoličkom liturgijskom bogoslužju.
Jednoglasne koralne izvedbe datiraju još iz srednjovjekovne kršćanske liturgije, a prvi pisani dokumenti o njihovu pjevanju potječu još iz 9. stoljeća. Stoga je nemjerljiva uloga pučkih pjevača u očuvanju tog dragocjenog nasljeđa.

Tradicija je vrlo snažno utkana u pjesmu koja prati život od rođenja do smrti. I danas naš puk pjesmom iskazuje duboki pijetet te je nezaobilazna u vjerskom obredu. Pjevana tradicija opijela poprimila je izniman značaj, te se je u kvalitativnom i kvantitativnom smislu razvila do gotovo savršenih razmjera. Na sprovodu se pjeva posebna misa - requiem, poslanice, psalmi i paraliturgijske pjesme.

Osim posebnog štovanog korizmenog vremena, kao i advenstkog i božićnog, pa i glazbene prakse opijela, ostaju oni dani u godini, blagdani, koji su svojim obilježjima izvan navedenih kategorija. U takve moćemo svrstati svečani napjev mise preko godine ili o kakvim blagdanima (mjesnom zaštitniku), marijanske pjesme, svečane poslanice, litainije, himne, zazive i slč. Ali poseban akcent valja staviti na svečani autentični napjev mise koja se pjeva u Podstrani.

Glagoljaška misa jedan je od najtipičnijih napjeva kojima se diči svaka organska zajednica koja drži do svojih običaja i vlastite glazbene baštine. Kada je u pitanju koralna pučka misa u Podstrani, mora se naglasiti da se u melizmatskom smislu odlikuje vrlo bogatom melodijom.

Ukorak s razvojem crkvenog liturgijskog paraliturgijskog pjevanja, razvija se i svjetovno pjevanje u Dalmaciji. Splitski bazen, kojem nedvojbeno pripada i Podstrana jedan je od najbogatijih vrutaka dalmatinskih svjetovnih pjesama koje su pjevale manje skupine pjevača, popularne klape.

Untitled

Please publish modules in offcanvas position.