Četvrtak, 04 Kolovoz 2022 16:15

U Podstrani se raspravljalo o gospodarenju otpadom, ova općina primjer je mnogima: "Naš sustav jako dobro funkcionira, zadovoljni smo!"

Sukladno zakonskim obvezama i Planu gospodarenja otpadom Općine Podstrana za period od 2017. do 2023. godine danas je iza zgrade policijske postaje u Podstrani održana javna tribina na temu "Gospodarenja otpadom".

Mijo Dropuljić, načelnik Općine Podstrana kazao je da sustav gospodarenja otpadom u Podstrani jako dobro funkcionira. Zadovoljan je ponašanjem građana koji su iz dana u dan sve savjesniji i odgovorniji preda otpadu i okolišu.

"Želimo osvijestiti naše mještane o važnosti recikliranja otpada kako bi taj isti otpad smanjili u našoj općini te kako bi se bolje brinuli za naš okoliš", kazao nam je u početku načelnik Općine Podstrana Mijo Dropuljić.

22_08_04_gospodarenje_otpadom_podstrana_7.jpeg

"Moram iskazati zadovoljstvo"

Podstrana je izgradila reciklažno dvorište, i isto građani redovito koriste. No, Dropuljić priznaje da jako dobri rezultati mogu biti i bolji. Smatra da još ima mjesta za napredak.

"Moram iskazati zadovoljstvo, jer sustav gospodarenja otpadom u Podstrani jako dobro funkcionira. Prije nekoliko godina izgradili smo reciklažno dvorište i kroz taj projekt smo kupili i tri mobilna reciklažna dvorišta. Često smo organizirali i edukacije s našim građanima i odaziv je i više nego dobar. S tim, moram napomenuti da rezultati mogu i moraju biti još puno bolji. Ali za sada smo zadovoljni", jasno će Dropuljić.

Nadalje, načelnik smatra da je u ovom trenutku najbitnija edukacija.

"Ovaj projekt je trajao godinu dana i glavni cilj mu je bio educirati građane o recikliranju otpada, a uz to, željeni smo ukloniti velike kontejnere s glavnih ulica i sve to implementirati u sustav. Od kada sam načelnik Općine, relativno sam zadovoljan ponašanjem naših sugrađana, iako, moram priznati da dosta naših mještana još ne zna da smo mi izgradili reciklažno dvorište. U svakom slučaju, moramo više educirati i informirati sugrađane, pa će u tom slučaju rezultati biti još puno bolji", zaključio je.

"Prošli smo zahtjevan proces. Donijeli smo drugi plan gospodarenja otpadom u Općini Podstrana"

Neven Kapić, djelatnik Općine Podstrana i povjerenik za gospodarenje otpadom na području Podstrane otkrio je da je cijeli projektni sustav gospodarenja otpadom na području općine započeo prije osam godina.

"Stanje s gospodarenjem otpadom u Podstrani je i više nego dobro. Iz dana u dan sve više napredujemo i pokušavamo svijest o važnosti gospodarenja otpadom dovesti do određenog savršenstva. Mislim da smo na dobrom putu, samo trebamo nastaviti educirati i uključivati građane u cijeli sustav gospodarenja otpadom", govori nam Kapić te nastavlja:

"Prošli smo zahtjevan proces. Donijeli smo drugi plan gospodarenja otpadom u Općini Podstrana i on obuhvaća vremensko razdoblje od 2018. do 2023. godine. Cijeli projektni sustav započeo je prije osam godina. Investirali smo više od sedam  milijuna kuna u izgradnju reciklažnog dvorišta, dok smo oko 400.000 kuna uložili u mobilna reciklažna dvorišta. Građani su u početku bili malo skeptični, međutim sada se stvari mijenjaju i svi se polako navikavaju na razvrstavanje otpada. U svakom slučaju napredujemo i imamo uzlaznu putanju odvajanja otpada u općini", kazao je te je naglasio da iz dana u dan se mještani Podstrane educiraju i dobivaju relevantne informacije iz medija i službenih glasila Općine.

22_08_04_gospodarenje_otpadom_podstrana_4.jpeg

"Pozivam ljude da se još više informiraju"

Jana Ivanišević, predstavnica Alfa Atesta d.o.o., tvrtke koja je ovlaštena za poslove zaštite okoliša održala je zanimljivo i edukativno predavanje o sustavu gospodarenja otpadom i o važnosti reciklažnih dvorišta na nekom području. Također, kroz jednostavne primjere građanima je ukazala važnost o brizi za okoliš.

"Jedinice lokalne samouprave na svojim područjima moraju osigurati edukacije za svoje građane i moraju ih detaljno upoznati s planom gospodarenja otpadom u svom mjestu stanovanja. Općina Podstrana među prvima je na ovom području otišla korak dalje te je uvela prikupljanje otpada na kućnom pragu. Njihovo reciklažno dvorište jako dobro radi funkcionira i oni su pozitivan primjer. Mjesta za napredak još uvijek ima, a bolje rezultate ćemo postići samo uz dobru edukaciju. Pozivam ljude da se još više informiraju o planu gospodarenja otpadom i o svrsi i cilju reciklažnih dvorišta", jasna je Ivanišević.

Podsjetimo, izgrađeno reciklažno dvorište Perun doprinijelo je održivom gospodarenju otpadom i unaprjeđenju sustava gospodarenja otpadom u Općini Podstrana. U okviru navedenog reciklažnog dvorišta omogućeno je odvojeno prikupljanje i privremeno skladištenje svih vrsta otpada.

Cijeli projekt je pokrenut je do strane Općine Podstrana, a ukupna vrijednost bila je 7.662.376,52 kn, od toga je 4.199.999,00 financirano iz fondova Europske unije.

Autor i foto: Augustin Markota

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Untitled