TZ Podstrana

Ponedjeljak, 14 Studeni 2022 16:25

Staza „Put prema izvoru“

Staza „Put prema izvoru“ promo

Staza „Put prema izvoru“ druga je od četiri tematske poučne staze u Podstrani koje uređuju Općina i Turistička zajednica općine Podstrana. Riječ je o već postojećoj šetnici duž rijeke, koja je dodatno uređena i opremljena novim sadržajima. Staza počinje na ušću, a završava kod Pete Peruna, odnosno u izletištu Antoničin mlin u Žrnovnici. Duga je oko 4 km, od čega su prva 2 u granicama Općine Podstrana, a druga 2 u granicama Grada Splita. O šetnici skrbe Hrvatske vode.

Uređenju ove tematske staze pristupljeno je kao logičnom dovršenju već postojeće šetnice. Cilj je bio potaknuti ljude na ugodnu, nezahtjevnu šetnju prema izvoru tijekom koje bi se upoznali s prirodnim obilježjima riječnog krajobraza i značenjem koje su brdo Perun i njegovo okružje, osobito Zmijski kamen, imali u starom hrvatskom društvenom i vjerskom sustavu.

Na četiri mjesta duž staze postavljene su drvene klupe i info-ploče – na ušću, to jest na ulazu u stazu, kod Zmijskog kamena, zatim 1,2 km od ušća te kod Pete Peruna. Staza je opremljena putokazima.

Poslove uređenja, čišćenja i opremanja izvrsno je obavilo Planinarsko društvo Perun – Podstrana, u suradnji s HGSS – stanicom Split.

Upoznajmo svoju baštinu, čuvajmo svoju prirodu i okoliš!

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ TZ PODSTRANA

Untitled

Please publish modules in offcanvas position.