Srijeda, 18 Ožujak 2020 15:34

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE PODSTRANA - Priopćenje za medije

 

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE PODSTRANA

Trg dr. Franje Tuđmana 3

21312 Podstrana

 

Stožer Civilne zaštite Općine Podstrana zbog situacije s epidemijom  koronavirusa COVID-19, u srijedu, 18. ožujka 2020. održao je sjednicu Stožera na kojoj su donijete slijedeće odluke i preporuke:

RAD OPĆINSKE UPRAVE


Općinska uprava počevši od 16. ožujka 2020. godine ne radi sa strankama, a stranke se upućuje da potrebne kontakte s Općinom obavljaju elektronskom komunikacijom ili telefonom. Svi potrebni podaci nalaze se na mrežnoj stranici Općine Podstrana www.podstrana.hr.


RAD OSNOVNE ŠKOLE I DJEČJIH VRTIĆA


Sukladno Odluci Nacionalnog Stožera CZ, obustavlja se nastava u osnovnoj školi Strožanac, uz obavezu da Ravnatelj treba osigurati prihvat učenika razredne nastave koje roditelji nisu u mogućnosti ostaviti pod nadzorom kod kuće. Roditelji ili staratelji su u obvezi osigurati prijevoz tih učenika.
Sukladno Odluci Nacionalnog Stožera CZ, obustavlja se rad dječjih vrtića na području Općine Podstrana, uz obavezu osiguranja prihvata djece koje roditelji nisu u mogućnosti ostaviti pod nadzorom kod kuće. 

 

AKTIVNOSTI SPORTSKIH  I OSTALIH UDRUGA


Preporučuje se do daljnjega otkazati sve aktivnosti sportskih i ostalih udruga, kao što su javna događanja i skupovi, manifestacije, priredbe, natjecanja, treninzi, sastanci, putovanja i druge slične aktivnosti.

Preporuča se privremeno zatvaranje prostora udruga, kao i prostora koje te udruge koriste za redovne aktivnosti dostupne većem broju osoba.

 

SPORTSKI TERENI I DJEČJA IGRALIŠTA
Preporuča se izbjegavanja okupljanja većeg broja osoba, i to više od 10 osoba.


RAD UGOSTITELJSKIH OBJEKATA
Preporučuje se ugostiteljskim objektima da radno vrijeme skrate do 18:00 sati.

 

UGOSTITELJSKI OBJEKTI I OBJEKTI U KOJIMA SE OBAVLJA DJELATNOST S HRANOM

 

Preporuča se svim ugostiteljskim objektima, te svim drugim objektima u kojima se obavlja djelatnost s hranom da se pridržavaju preporučenih mjera preventivne zaštite u radu, korištenje maski i rukavica,  te da vrše redovitu dezinfekciju radnih površina.         


SAHRANE – POGREBI


Preporučuje se da pogrebama - sahranama nazoče samo članovi najuže obitelji, uz izostanak žalovanja.


OSTALA JAVNA OKUPLJANJA


Sukladno preporukama nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite preporučuje se do daljnjeg odgoditi sve skupove i javna okupljanja.


STARIJE NEMOĆNE OSOBE I INVALIDNE NEPOKRETNE OSOBE


Pozivaju se sve nemoćne starije osobe i invalidne nepokretne osobe, kao i njihovi susjedi, da podatke o takvim osobama (Ime i prezime, adresa stanovanja, kontakt telefon) prijave u Općinu Podstrana na tel. 098/1879212 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kako bi Stožer imao evidenciju o takvim osobama.

Ujedno se pozivanju volonteri da se jave na gore navedeni broj telefona kako bi Stožer prikupio potrebne podatke o dostupnim volonterima.

 

OSOBE POD MJERAMA SAMOIZOLACIJE


Pozivaju se sve osobe pod mjerama samoizolacije da svu potrebnu eventualnu pomoć pri dostavi namirnica, lijekova i drugih potrepština, psihološku ili drugu pomoć, a kako ne bi kršile izrečene mjere samoizolacije, mogu dobiti od Stožera CZ Podstrana koju će istu organizirati. Kontakt podaci su tel. 098/1879212 ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Stožer CZ Općine Podstrana napominje  da su svi građani dužni  pridržavati  se uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite,  a također  upozoravamo  osobe  u samoizolaciji  da  njihovo  nepridržavanje uputa za samoizolaciju za sobom povlači prekršajnu i kaznenu odgovornost.                                    

O daljnjim preporukama ili zabranama Stožer će pravovremeno obavještavati na mrežnim stranicama Općine Podstrana.

 

KORISNE UPUTE MJEŠTANIMA

 

DODATNE UPUTE ZA POJEDINCE, KOLEKTIVE I POSLODAVCE

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Dodatne-upute-za-pojedince-kolektive-i-poslodavce.pdf

 

UPUTE BISKUPA SPLITSKE METROPOLIJE 

https://smn.hr/4386-odredbe-biskupa-splitske-metropolije-u-svezi-s-opasnoscu-od-zaraze-koronavirusom

 

UPUTE ZA OSOBE U SAMOIZOLACIJI

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/letak_samoizolacija.pdf

 

UPUTE O OČUVANJU ZDRAVLJA OSOBAMA 60+

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Stariji-i-ostali-osjetljivi-na-koronavirus-2.pdf

 

UPUTE ZA PRAVILNO PRANJE RUKU

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Pranje_ruku_.pdf

 

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE PODSTRANA

 

Zapovjednik:                            Načelnik:

Mladen Bartulović, dipl. krim.                    Tomislav Buljan, univ.spec.oec.

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama