Petak, 17 Prosinac 2021 10:19

Stanovnici Podstrane šize zbog presporog interneta: Računi od operatera stižu, a turisti i digitalni nomadi bježe jer nam mreža stalno puca! Kao da smo na planini!; Nazvali smo i HT, svašta su obećali

Stanovnici Podstrane šize zbog presporog interneta: Računi od operatera stižu, a turisti i digitalni nomadi bježe jer nam mreža stalno puca! Kao da smo na planini!; Nazvali smo i HT, svašta su obećali foto: Paun Paunović/Cropix

Općina Podstrana je od početka ove godine ugostila 9068 domaćih i 70.677 stranih turista - podaci su to njihove Turističke zajednice.

Njezini stanovnici žive od turizma pa im velik problem stvara spori kućni internet. Kazuju nam da im ljeti, a i u ostala doba godine, zbog sporog interneta turisti bježe, a ne mogu ni razmišljati o tome da ugoste digitalne nomade.

Sada nas ponovno zovu iz Strožanca da im je internet jako spor. Jedan nam je iznajmljivač ispričao kako mu mjesecima klizi novac iz ruke jer, usprkos činjenici što ima luksuzan apartman, ne može primati goste tijekom zime jer je svima uvjet brz i siguran internet, a on im to ne može jamčiti.

image
Split na dlanu, a internet bogu ua plakat
Paun Paunović/Ilustracija/ Cropix

- Sramota je da Podstrana, bogata općina pored Splita, koja je puna mladosti i turista, ima internet kao da je riječ o nekom teško dostupnom planinskom području. Stalno nešto obećavaju, a ništa. A para i para sam potrošio u pojačivače i posebne rutere ne bih li barem malo popravio taj internet. Ali jednostavno, infrastruktura je loša - kaže naš sugovornik i negoduje kako mu usprkos tome uredno dolaze računi od operatera kao da je sve u najboljem redu. A nije.

Zato smo pitali HT je li upoznat s tim problemom, kako će ga riješiti, te hoće li Podstrana do sljedeće turističke sezone imati brzi internet koji im neće pucati i jako usporavati.

image
 
Duje Klaric/Cropix

- Općina Podstrana dio je projekta razvoja širokopojasnog pristupa na području Omiša, za koji je Hrvatski Telekom u rujnu 2020. godine sklopio ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava u svrhu izgradnje NGA (Next Generation Access) mreža na području projekta - odgovorili su nam iz Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma, te nastavili:

 

- U sklopu provedbe navedenog ugovora HT je proveo nabavu za projektiranje i izgradnju FTTH (Fiber to the Home) mreža te je odabrao izvođača s kojim je u studenome ove godine sklopio ugovor o izvođenju radova.

- Trenutačno je u tijeku usuglašavanje dinamičkog plana s izvođačem, nakon čega će biti poznati detaljniji rokovi izvođenja pojedinih etapa FTTH mreža, kao i mogućnosti da pojedine etape FTTH mreža budu završene do početka turističke sezone - odgovaraju iz Hrvatskog Telekoma i napominju kako sukladno ugovoru NGA mreže u cijelosti moraju biti dovršene do kraja 2023. godine, čime će se uvelike poboljšati kvaliteta internetskog pristupa na navedenom području.

Detaljnije informacije o navedenom projektu dostupne su na: https://www.hrvatskitelekom.hr/ht-grupa/eu-projekti/izgradnja-sirokopojasne-mreze-omis.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE