Sport

Srijeda, 25 Svi 2022 07:13

UČENICI SPORTAŠI IZ OŠ STROŽANAC POSTIŽU IMPRESIVNE REZULTATE Razgovarali smo s nastavnikom TZK-a Enesom Buljanom: „Imamo fenomenalne mlade talente, ali nam nedostaje uvjeta za rad“

UČENICI SPORTAŠI IZ OŠ STROŽANAC POSTIŽU IMPRESIVNE REZULTATE Razgovarali smo s nastavnikom TZK-a Enesom Buljanom: „Imamo fenomenalne mlade talente, ali nam nedostaje uvjeta za rad“ Autor: Augustin Markota / Foto: Privatna arhiva

Enes Buljan, nastavnik Tjelesne i zdravstvene kulture u Osnovnoj školi Strožanac u Općini Podstrana definitivno zna kako djecu motivirati za sport.

Školska vitrina puna je sportskih pehara, medalja i priznanja a mladi učenici sportaši iz Osnovne škole Podstrana svakodnevno na sportskim natjecanjima niži nevjerojatne uspjehe.

Ponosna je Općina na njih, škola pogotovo, a zasigurno najviše je sretan njihov 'vođa', trener i nastavnik, već spomenuti Enes Buljan.

22 04 24 enes buljan 2

Podstrana Portal je razgovarao s ovim posebnim nastavnikom koji je omiljen među učenicima, a u svojoj zajednici je vrlo cijenjen. Svoje đake vješto motivira za rad i s njima postiže impresivne rezultate koji su prepoznati u cijeloj Hrvatskoj

Evo što nam je sve otkrio nastavnik Buljan, upoznajte ga…

Kako to da ste se odlučili za ovaj posao? Što vas je potaknulo da radite s djecom i s mladim sportskim talentima?

Kao bivši učenik Osnovne škole Strožanac, od mladih dana sam se bavio košarkom. Kako kroz osnovnu, tako i kroz srednju školu, a poslije sam upisao Kineziološki fakultet kojeg sam uspješno završio. Uz fakultetske obaveze, aktivno sam trenirao djecu u školi košarke. Vodio sam ih na razna natjecanja. Tako da, već tada sam imao nekog iskustva i nekako je logično bilo da svoju sportsku, pa i poslovno-profesionalnu priču nastavim u školi, družeći se s djecom“, otvoreno će Buljan.

Smatrate li da su djeca, ali i mladi sportaši iz općine dovoljno dobro prepoznati? Koji vam je posljednji značajni rezultat koji ste ostvarili kao nastavnik Tjelesne i zdravstvene kulture u OŠ Strožanac?

Škola u Podstrani, a i općenito sportaši u ovoj općini prepoznati su u široj okolici. Nositelji su brojnih priznanja i uspjeha, a jedan od posljednjih sportskih postignuća škole ostvaren je na državnoj smotri u Istri gdje je OŠ Strožanac osvojila drugo mjesto u košarci. Ponosan sam na njih, to su sve mahom vrijedne mlade osobe pune elana i volje za radom.

No, mladi sportski talenti u Podstrani nailaze i na probleme i brojne nedostatke. Koji nedostaci vam stvaraju 'velike glavobolje' u radu?

Najveći problem sporta u Podstrani su uvjeti u kojima radimo. Imamo puno mlade i talentirane djece i sportaša, ali uvjeta nemamo. Naime, nedostaje nam adekvatna dvorana za održavanje natjecanja. To nam predstavlja najveći problem; nemamo igralište, atletsku stazu, bazen, teniski teren… U svakom slučaju, nemamo kvalitetne uvjete i to nam je velika boljka. Nama, ali i roditeljima djece…

Kako se onda roditelji talentirane sportske djece snalaze? Moraju li ih voditi u neka druga mjesta gdje će trenirati u boljim uvjetima? Kao što je primjerice Split?

Točno. Većina roditelja odvedu svoju djecu na treninge u Split ili Omiš. Moraju se snalaziti na sve načine kako bi im pomogli. Ako je neko dijete sportski talentirano, ono mora odlaziti negdje dalje i njihovi roditelji prisiljeni su se žrtvovati zbog toga. Ja sve te talente mogu prepoznati, ali ako se oni dodatno žele nadograđivati i u konačnici napredovati, moraju odlaziti iz Podstrane. To vam je tako, za sada! Puno sportova imate u Podstrani, raznovrsnosti ima i svatko može naći sebi ono što mu odgovara, ali opet ponavljam, uvjeti – nemamo!

22 04 24 enes buljan 1

Škola u Podstrani, odnosno Strožancu dobit će svoju dvoranu. Siguran sam da tu ideju maksimalno podržavate. Mislite li da će gradnjom dvorane Podstrana napokon napraviti jedan iskorak koji će biti značajan i vidljiv?

Prije nekoliko tjedana imali smo natjecanje iz odbojke. To sportska 'smotra' održala se u Osnovnoj školi Žnjan-Pazdigrad. Osmoljetka je smještena na puno manjem lokalitetu (prostoru) nego naša škola Strožanac. No, ona se savršeno uklopila. Vidite, često komuniciram s njihovim djelatnicima, pa i roditeljima i oni su prezadovoljni. Ako sam dobro upoznat, slično ćemo i mi dobiti u Strožancu, i ja tu ideju i inicijativu u potpunosti pozdravljam i podržavam. Gradnjom dvorane, Općina Podstrana će definitivno napraviti veliki iskorak, dvorana je zalog za budućnosti i to je pun pogodak za nas.

Jesu li riješeni svi 'sportski i/ili školski problemi' gradnjom kompleksa multifunkcionalne dvorane ili vi smatrate da još nešto se dodatno treba izgraditi u Općini?

Smatram da Podstrana zaslužuje imati još jednu općinsku dvoranu. Naravno, u planu je i gradnja nove škole na Svetom Martinu, ona će našoj djeci isto biti od velike koristi. Mislim da smo mi (Općina Podstrana) puno napredovali, imamo sve više stanovnika i naše mjesto je mnogima poželjno za život. Napravljeni su brojni projekti i to me veseli. Također, nova škola je nužna, čak bi rekao i jako hitna jer je OŠ Strožanac postala premala za svu djecu. Tako da, škola će, koliko čujem sigurno biti izgrađena i ja osobno jedva čekam kada će se to dogoditi. Puno će nam svi ovi projekti pomoći, kako nama u školi, tako i svim našim stanovnicima“.

22 04 24 enes buljan 4

Vratimo se malo na vaše uspjehe, ali i uspjehe učenika koje pripremate za natjecanja. Recite nam, kako to uspijevate, kako ih motivirate, otkrite nam taj 'sportski recept'?

Kada se rade planovi za natjecanja, oni uvijek moraju biti dugoročni. Kao trener nekoliko godina našu djecu moram pripremati, a često ih odvedem u grad da oni sami iskuse dvoranu, bazen, nogometni ili teniski teren… Tako ih moram upoznavati s uvjetima. Nakon toga radimo intenzivnije i uz rad, trud i želju postižemo rezultate koji su nerijetko impresivni za Osnovnu školu Podstranu i za općinu. U svakom slučaju, naporan rad, trud i odricanje ključ je svakog uspjeha u sportu. Ali i općenito u životu.

Za kraj, mislite li da je današnju djecu, ili konkretnije rečeno, novu generaciju djece teže motivirati u uključiti u sport?

Sve je teže djecu animirati za sport, danas s dolaskom novih tehnologija mnogi mladi gube sportske navike. Puno ih je teže animirati, treba za to uložiti puno truda, a što je najgore, danas ih brzo i lako izgubimo. S današnjom djecom se mora svakodnevno raditi kako bi oni uz veliku podršku roditelja ostali u sportu.

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ SPORTA

Untitled