Četvrtak, 22 Rujan 2022 20:38

PODSTRANA JE I OVE GODINE BILA PRAVI TURISTIČKI HIT Direktorica Turističke zajednice nam u velikom razgovoru otkrila mnogo toga: „Gosti su se vratili u 'punom broju'“

Autor: Augustin Markota Autor: Augustin Markota Foto: Turistička zajednica Općine Podstrana

Čini se da je ova turistička sezona (nakon 'covid posta') bila izuzetno dobra. Iako je Hrvatska i u godinama koronavirusa bilježila zadovoljavajuće brojke, ljetna sezona 2022. napokon je ispunila sva očekivanja. Činjenica je da je dalmatinska obala u proteklim mjesecima bila prepuna turista iz svih zemalja svijeta.

Iako nerijetko nije popularno spominjati brojke, u svakom slučaju možemo reći da je ova turistička godina u 'Lijepoj našoj' bila pun pogodak.

No, pojedini dijelovi naše obale iz godine iz godinu se sve više razvijaju. Primjerice, Općina Podstrana postala je prava meka za brojne turiste. Kvalitetni sadržaji i turistički programi, dobra ponuda, gostoljubivi i srdačni domaćini preduvjeti su za dobre turističke rezultate.

Sve to i puno više od toga ima Podstrana, mlada općina nadomak Splita koja je i ove godine zabilježila fantastične turističke rezultate. Veliku ulogu u svemu tome ima Turistička zajednica Općine Podstrana. Naravno, da bi se dobre ideje provele u djelo, te da se kvalitetnim turističkim programom 'privuče' što više domaćih i stranih gostiju, prvenstveno je potrebno osmisliti kvalitetnu i studioznu strategiju koja će donijeti neke rezultate, a isti će u konačnici biti na zadovoljstvo mnogih stanovnika kojima je turizam jedna od glavnih poslovnih djelatnosti. Takvih je na području Podstrane jako puno.

O svemu ovome, ali i brojnim drugim turističkim temama za Podstrana Portal progovorila je Zdravka Švenda, direktorica Turističke zajednice Općine Podstrana.

Što nam je sve u velikom intervjuu otkrila, pročitajte u nastavku.

Udarni dio turističke sezone bliži se svome kraju. Ove smo godine u Podstrani svjedočili nizu društvenih, kulturnih i zabavnih događaja. Jeste li zadovoljni postignutim rezultatima ove sezone i smatrate li da je ovo bilo sasvim dovoljno, ili mislite da ste mogli imati još raznovrsniji program u sklopu ljeta u Podstrani?

Da, vrhunac je sezone za nama. Školska je godina počela i to se osjeti u svim segmentima turističke djelatnosti. Ali, sezona nikako nije još gotova.

Općenito govoreći, iako sezonu još nismo statistički do kraja obradili, zadovoljni smo njezinim rezultatima. Gosti su se ove godine vratili u „punom broju“. Time smo zadovoljni, a zadovoljni smo i ovogodišnjim Podstranskim ljetom koje je bilo na razini onih od prije ove dvogodišnje stanke. I izvođači i publika osjećali su tu dvogodišnju prazninu koja je ove godine popunjena.

Sada, kada se već bliži kraj svim turističkim događajima, smatrate li da su neki događaji nedostajali ili da su bili slabije obuhvaćeni u sklopu manifestacije ljeta u Podstrani?

Uvijek ima prostora za poboljšanje i napredak. Kad sastavljamo program rukovodimo se dvjema stvarima: prethodnim iskustvima izvođača i publike, te eventualnim novim trendovima. Nastojimo zadovoljiti i jedno i drugo...

22_09_22_turisticka_zajednica_zdravka_svenda_9.jpeg

Imate li već neke planove za novu turističku sezonu? Što biste popravili idućih godina, ili, bolje rečeno, koje biste događaje malo više obuhvatili?

Idućih bismo se godina možda malo više posvetili vlastitoj tradiciji, premda ona ni dosad nije bila ni najmanje zapostavljena. Promovirali bismo domaću baštinu, povijesnu, gastronomsku i prirodnu... U našoj općini ne manjka sportskih i rekreativnih outdoor-aktivnosti, ali se nadamo da ćemo do iduće sezone zaokružiti neke projekte započete ove godine... Mislim, prije svega, na kilometre poučnih staza kroz sve dijelove naše općine.

No, turisti i domaći gosti ove godine mogli su uživati u raznim manifestacijama. Na koju ste posebno ponosni i koji je događaj, po Vama, bio pravi pogodak u ovoj turističkoj sezoni?

Pa, nije lako izdvojiti. Bilo je više „pravih pogodaka“, ali bih mogla, recimo, navesti kino-matineju za djecu, kazališne predstave za odrasle te koncerte u Ljetnikovcu Cindro.

Brojne poznate osobe, posebice glazbenici, i ove su godine posjetili Podstranu. Tko je sve nastupao i samim time zabavljao domaće i strane goste?

Da, u pravu ste. I ove su godine naše goste i domaćine svojim dolaskom i izvedbama počastili mnogi umjetnici i izvođači. Nije zahvalno nikoga isticati, jer su zaista svi dali najbolje od sebe.

22_09_22_turisticka_zajednica_zdravka_svenda_7.jpeg

Poznati nogometni turnir, kao i ribarska noć, ostavili su upečatljiv trag u ovoj sezoni? Možemo li slično, ako ne i više od toga, očekivati iduće godine?

Naravno da možemo. Sportski turniri i ribarske večeri redoviti su dio našeg Podstranskog ljeta. Održavaju se svake godine i uvijek su dobro posjećeni. Uvijek proteknu u izvrsnom ozračju, opušteno, zabavno, uz dobe zalogaje i dobru kapljicu. Ni iduće godine nećemo od njih odustati. Podjednako su potrebni i domaćima i gostima. To su izvrsne prigode za stvaranje dobrih dojmova i dobrih međuljudskih veza.

Malo o brojkama. Jeste li zadovoljni i hoćete li na kraju (kada se podvuče crta) prestići rekordnu 2019. godinu?

Sigurno da hoćemo... Nedostaje nam samo 6% u noćenjima. Najveći pad u odnosu na 2019. odnosi se na goste iz Dalekog istoka: Kine, Tajvana, Japana i još nekih azijskih zemalja. Europski su se gosti vratili u sličnom broju.

Možete li nam se malo osvrnuti na 2020. i 2021. godinu? Zanima nas usporedba tih dviju covid-godina, s ovom, 2022. godinom, koja je (očito) skoro kao i 2019. godina?

Statistički podatci pokazuju da je broj dolazaka porastao za 41% u odnosu na prošlu godinu (91.899 naprama 65.332 za 2022./2021.), a da je broj noćenja u odnosu na lani porastao za 30% (534.045 naprama 412.235 za 2022./2021.). Zamjetljiv je veliki povratak gostiju iz UK, Francuske, SAD-a i Skandinavije u odnosu na pandemijsku 2020. i 2021. godinu.

Već polako zatvaramo sezonu, no činjenica je da je naša zemlja omiljena destinacija brojnim gostima i tijekom rujna, ali i listopada. Što očekujete, vjerujete li da ćete i u nadolazećim mjesecima obarati turističke rekorde?

Posezona je dio sezone. Ona ni u Podstrani ne jenjava. Iako je možda nezahvalno iznositi projekcije, mislim da bismo mogli očekivati visoke rezultate i u ovim mjesecima.

Ima li vodstvo Općine Podstrana i načelnik Mijo Dropuljić sluha za vaš rad? Podržava li vaše ideje i projekte, i jeste li zadovoljni suradnjom?

Apsolutno da. Surađujemo izvrsno. On je naš novi predsjednik TZ. Zbilja, surađujemo onako kako bih poželjela svakome na tim i sličnim radnim mjestima. Svaku eventualnu nesuglasicu ili nedoumicu brzo razriješimo jer su nam oboma prioriteti isti – to su dobrobit podstranskog turizma i dobrobit Podstrane kao lokalne zajednice u kojoj se turističke djelatnosti odvijaju i koja s tim djelatnostima i svime što te djelatnosti prati mora biti zadovoljna jer se, u konačnici, sve vezano za turizam prvo očituje tu, na licu mjesta. Podstranjani su nam oboma na prvome mjestu.

Uskoro će nam doći jesenski i zimski mjeseci. Što vaša turistička zajednica planira raditi u tim danima? Kako ćete i možete li i tijekom zime i jeseni privući turiste u Podstranu?

Malo će se toga u Podstrani zaključati. Točno je da je Podstransko ljeto završeno, jer ono uvijek završi u rujnu, ali su svi ostali nepomični sadržaji tu. I ove se godine, četvrte za redom, organizira jednodnevna izazovna i pustolovna utrka Perun adventure race. Ovogodišnja utrka planira se u subotu, 1. listopada. Trči se cca 60 km, savladava visinska razlika od cca 2000 m.

Nadamo se da ćemo ove godine konačno finalizirati zahtjevni projekt izrade tematskih staza kroz našu općinu. To su četiri staze: „Put prema izvoru“, koja počinje na ušću a vodi prema Antoničinu mlinu, „Put iz Strožanca do Sv. Jure na Perunskom“, „Put do Gornje Podstrane preko Babine stine“ i „Put do Gornje Podstrane iz Sv. Martina“. Sve su staze uređene i markirane, a bit će vrhunski opremljene putokazima, sadržajnim info-pločama, uređenim odmorištima s klupama te vidikovcima.

Tu je i cikloturizam koji ne ovisi o ljetnoj sezoni. Biciklističke staze u našoj općini dio su projekta ciklo-staza Splitske rivijere istok i zapad, u koje su uključene turističke zajednice grada Kaštela, grada Omiša, općine Dugi Rat, općine Marina, grada Trogira, općine Okrug, općine Šolta, općine Podstrana, grada Solina i općine Seget.

Spomenut ću i to da ove godine pravimo iskorak uvodeći projekt IQM Destination, koji je osmislio domaći tim stručnjaka. Taj projekt ima nekoliko faza, a započinje se s analizom rada u turizmu, mišljenja stanovnika o turizmu u Podstrani, uključenjem u sustav kvalitete svih dionika u podstranskom turizmu, marketing edukacija i savjetovanja, audio i individualna savjetovanja za sve dionike koji žele individualni pristup. U projekt su uključeni svi sudionici turizma u Podstrani. Oni će biti pozivani na tjedne edukacije srijedom u 17h, ali i edukacije koje Turistička zajednica Općine Podstrana ocijeni kao najaktualnije teme.

Imamo, dakle, posla i „izvan sezone“.

22_09_22_turisticka_zajednica_zdravka_svenda_8.jpeg

Osvrnuo bih se malo i na vaše mještane i sve stanovnike Općine Podstrana.

Poznato je da je ovaj kraj nadomak Splita turistički perspektivan, jako puno vaših sugrađana odlučuje se baviti turističkim djelatnostima. Smatrate li da su oni zadovoljni, koliko komunicirate s njima, dolaze li vam s određenim upitima i traže li od vas neku pomoć? Mi smo njihov servis. Sve što radimo, radimo i u njihovu korist, ili s njima u dogovoru. O svim potezima naše Turističke zajednice ili Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice SDŽ, na koje oni nemaju izravna utjecaja, naši su djelatnici pravovremeno obaviješteni.

Shodno tome, organizirate li radionice ili savjetovanja za sve svoje mještane kojima je turizam primarna ili jedna od temeljnih poslovnih djelatnosti?

Organiziramo edukacije, radionice i savjetovanja koji redovito budu dobro posjećeni.

Ove smo godine, primjerice, organizirali edukaciju pod nazivom administrativno poslovanje i osnovne pripreme za sezonu 2022.,IQM edukacije pod nazivom „Digitalni marketing – učinkovita prodaja,edukacija „Brendiranje destinacije,izazovi i primjeri dobre prakse“, edukacija digitalnih komunikacija pod nazivom kako privući digitalne nomade.

Je li (i koliko je to u postotcima) ove godine porastao broj manjih iznajmljivača u Općini Podstrana? Jeste li tim podatkom zadovoljni?

Da, ove godine imamo preko 9.582 kreveta, 1405 objekata, 200 kuća s bazenom. Sve je više smještajnih objekata s 4 i 5 zvjezdica, na svaki se način ulaže u poboljšanje ponude, što rezultira povećanjem broja dolazaka broja noćenja.

Za kraj, što sve Podstrana može ponuditi i što će sve ponuditi svojim građanima i turistima u idućim godinama? Što biste mogli na kraju poručiti svojim sumještanima?

Svojim sumještanima mogu samo uputiti riječi zahvale i pohvale. Vidljivo je da se svi trudimo da naša Podstrana bude i ostane poželjnim turističkim odredištem, lijepim mjestom za odmor, zabavu, opuštanje i ugodno provedeno vrijeme. Sitne poteškoće na koje nailazimo, a kojih nitko nigdje nije oslobođen, ne utječu na opći dojam, i toga bismo svi trebali biti svjesni. Nastojimo na tome da svi radimo na opću korist, da nam zajednički prostor bude funkcionalan, svrsishodan, uredan i čist, da uvedemo neke nove sadržaje i dopunimo one stare, jer tu uvijek ima posla, da ostanemo ekološki i etički osjetljivi te da – kako se ono kaže – svi pušemo u isto jedro. Mislim da smo na pravome putu.

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Untitled