Utorak, 06 Kolovoz 2013 13:34

Podstrana: 17. Manifestacija Dobrojutro more 2013. (FOTO)

Podstrana: 17. Manifestacija Dobrojutro more 2013. (FOTO) Davor Grgat

Kao i svih ovih godina, u povodu obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti a u orgnizciji Podstranskog ljeta, ove je godine održana pjesnička manifestacija «Dobro jutro more», već 17 put.

U sklopu ove manifestacije, dan ranije 2- kolovoza u Cindrovim dvorima održala se koncertna izvedba priče o Marku Maruliću, u izvedbi udruge Cantores Maruli i gitarista Petra Čulića.
4. kolovoza, program je započeo u Gornjoj Podstrani. U mjesnoj čitaonici otvorena je samostalna izložba slika Ljubice Veže, pod nazivom „Plamena jutra i kamene priče". Pred punim gledalištem na mjestu gdje se tradicionalno održavaju tradicionalni Susteti Dobrojutro more, čiji je ovogodišnji laureat Drago Štambuk, u programu su nastupili i pjesnici koji su čitali svoje stihove, i to: Slobodanka Grljušić, Marina Čapalija i Nevenka Kovačević. To je bila prilika da se prisjete i pok. Luje Medvidovića, koji je tijekom proteklih Susreta bio jedan od zapaženijih sudionika ove mnanifestacije.

 

Ovogodišnji laureat je Drago Štambuk, a o njemu je u podužem obrazloženju dr. sc. Prof. Nediljko Mihanović, je pored ostaloga kazao: „Moje osobno mišljenje da je Drago Štambuk sada od recentnih suvremenih hrvatskih pjesnika jedan od največih. Ja bih rekao ne jedan od največih čak najveći. To je poezija koja ne mulja, koja se ne bavi nekakvim floskulama, koja na temelju trojedinstva našega čakavskog, kajkavskog i štokavskog književnog izričaja, na temelju te tri jezične komponente on stvara simbiozu jednoga živoga suvremenog standardnog književnog jezika, poetskog jezika. To je njegova velika zasluga, ali nije samo u toj ideji i intenciji. Tu intenciju, ideju objedinjavanja, simbioze, stvaranja hrvatskih narječja čakavskoga, kajkavskoga i štokavskoga on stvara novi idiom, stvara novu metaforu, stvara novu kompoziciju jezičnog, koja je živa , koja je funkcionalna, koja nije nametnuta, koja nije samo radi te ideje i pisma hrvatskog jezika , nego je u funkciji umjetnosti, u funkciji izričaja i u tome smislu smatram ga tvorcem jedne nove hrvatske komponente, hrvatskoga jezika i hrvatske književne poetske ekspresije..." rekao je Mihanović.

 

Primivši priznanje laureata ovogodišnje podstranske manifestacije Dobrojutro more, koje mu je uručio Darijo Radović, predsjednik Ogranka Matice Hrvatske Podstrana, Drago Štambuk se ovim riječima zahvalio: „Dobravečer more, dobravečer svima! Povlašteno je mjesto s kojega vam se obračam. Podsjeća na počivalište velikog čileanskog modernista Victora Huidobra koji prema vlastitom zahtjevu bi pokopan vertikalno u Kordiljerima, okrenut pučini bPacifika eda bi, tako kako i ja – živ-sada, zagledan bio u sinji beskraj-nočas, crnoga Jadrana, i u Brač, svoju osobitu, poput rijetke bolesti- krvlju pređa naslijedovao ljubav, dok planktonski Bog našega morja svjetluca u dubini. Hvala svima koji, uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, izborom svojim, dadu idealnu mi priliku, u ovu osobitu nježnu noć, govoriti svoje, domovim+nom nadahnute stihove.Ljubavlju koja sustiže me i uzdiže, ne potirući pritom ničije distijanstvo, ljuibavlju koja množi se poput kruhova u Kani galilejskoj, jer jedino tako i tada moguće je - imenovat iskonskom, je ljubavlju..."zahvalio se laureat 17. Susreta Dobrojutro more Drago Štambuk, koji je potom pročitao nekoliko svojih stihova i pobrao aplauz publike. Recimo i to da su kroz program u dva navrata nastupile podstranske klape „Praska" i „Kurjože".

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama