Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 21:14

Perun art festival - PERUN FULL MOON

Perun je mitsko brdo koje nosi ime vrhovnog praslavenskog božanstva. Reljefno dijeli Žrnovnicu i Podstranu, no zahvaljujući aktivnostima udruge Žrvanj, planinarskog društva Perun te turističkih zajednica, ovaj prostor sve je umreženiji. Već su obnovljeni i opremljeni desetci kilometara tematsko-poučnih staza preko Peruna i oko njega, a ovo ljeto kreće kulturna manifestacija koja će dodatno povezati ovaj prostor.

Udruga Žrvanj i Općina Podstrana organiziraju prvi Full Moon Perun u skopu 1. Perun art festivala.

Bit će ovo veličanstven događaj iznad Gornje Postrane za sve ljubitelje prirode i klapske pisme. Naime, vrijedna udruga Žrvanj pokrene prvi PAF - Perun art festival koji je uključivati nekoliko događaja na brdu Perun i s njegove podstranske ili žrnovačke, odnosno splitske strane. Suroganizatori događaja su Općina Podstrana, TZ općine Podstrana i Planinarsko društvo Perun.

Naime, prvi u nizu bit će jedinstveni Full Moon Perun, susret tradicionalnih dalmatinskih klapa u noći punog mjeseca. Sve će početi u petak, 12. kolovoza 2022. iza 20 sati.

Klape će nastupiti na Vršini iznad Gornje Postrane, ispred tamošnje povijesne crkvice Sv. Jure. U njenom dvorištu još se nalaze prapovijesni ostaci i dokazi postojanja života na novom prostoru i prije dolaska Grka.

Klape će posjetiteljima podariti dalmatinsku pismu onako kako se pjevala u prošlosti, bez mikrofona, bez rasvjete. Prirodna pozornica nudi ništa manje od - spektakla - panorama Splita, Podstrane, dalmatinski otoka, Mosor..

Nema naplate ulaza, a slično kao na Sanu Sustipanske noći, posjetitelji sjede na jastucima ili dekicama, a u noći punog mjeseca uživat će u nastupu triju klapa.

KAKO DOĆI DO VRŠINE?

Posjetitelji mogu svoje automobile parkirati u Gornjoj Podstrani. Tada se uređenom planinarskom stazom (Križni put) pješači 20-ak minuta do crkvice Sv. Jure. Preporučljivo je ponijeti sa sobom nešto vode te svjetiljku.

izvor: dalmacijadanas

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Untitled