Nedjelja, 16 Siječanj 2022 11:53

Mijo Dropuljić za Dalmacijadanas: "Ulaganjem u djecu i mlade ulažemo u budućnost Podstrane"

"Općina Podstrana kontinuirano nastoji unaprjeđivati postojeće i osigurati nove poticajne mjere demografske politike".

S načelnikom Općine Podstrana Mijom Dropuljićem o aktualnim demografskim pitanjima, razgovarali su iz dalmacijadanas.hr.

Možemo li reći da se u Općini Podstrana događa prirast stanovništva?

Prirast stanovništva u Podstrani predstavlja jedan kontinuirani proces, koji nije značajno ubrzan u posljednjem desetljeću u odnosu na prijašnje godine. Primjerice, najveći prirast je zabilježen u razdoblju između 1971. i 1991. godine, kada se mjesto u pogledu populacije povećalo s nekih 1750 na 5250 stanovnika, dakle imamo utrostručenu populaciju u periodu od tri desetljeća. U dva desetljeća koja slijede, praktički od osamostaljenja Republike Hrvatske i utemeljenja Općine Podstrana se broj stanovnika svakih deset godina povećavao za otprilike 2000. U posljednjem desetljeću taj porast iznosi nešto više od 1000 stanovnika, točnije 10386 stanovnika u odnosu na 9129 prema službenim rezultatima popisa iz 2011. godine. Dakle, ne radi se o stihiji, već jednom logičnom, zdravom i kontinuiranom procesu.

Općina broji 10.386 stanovnika, koji je Vaš komentar na tu brojku?

Nemojmo zaboraviti da je nekad Podstrana brojila samo nešto više od 900 stanovnika, i to u razdoblju od preko trideset godina nakon Drugog svjetskog rata. Upravo naši stanovnici čine ovu Podstranu ekonomski snažnom i održivom, prepoznatljivom i poželjnom za mlade obitelji, investitore i turiste. Svi smo mi zajedno danas dio tkiva Podstrane, u pogledu kulture, tradicije i života našeg mjesta, te ga s ponosom predstavljamo i nosimo u našim srcima.

Što Općina Podstrana čini da privuče mlade ljude i obitelji da kupuju stanove i grade kuće upravo na području Općine?

Prosječna starost stanovnika Podstrane je 36,9 godina, čime zasigurno spada među mlađe općine u Hrvatskoj.Zanimljiv podatak je i taj da je Općina Podstrana, u odnosu rođenih i umrlih, na prvom mjestu u Republici Hrvatskoj sa 3,5 puta više novorođenih nego umrlih, čime je apsolutni rekorder u odnosu na ostale gradove i općine. Meni je osobno izrazito drago što su mladi zapravo i temelj i budućnost našeg mjesta. Naša aktivna socijalna politika koja se istovremeno reflektira na dio populacije starije životne dobi i kod mladih osigurava pravilan i održiv razvoj mjesta. Mladi ljudi su privučeni činjenicom da smo mi zapravo mjesto koje je u tranziciji prema malom obalnom gradiću, na fantastičnoj lokaciji na obali, koje nudi sve što je potrebno za jedan ugodan i kvalitetan suvremeni obiteljski život, istovremeno zadržavajući sva značajna obilježja mediteranskog nasljeđa.

Na koji ste način u Općini Podstrana preokrenuli model „negativne bilance života“?

Općina Podstrana najmlađa je općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji i jedna je od rijetkih općina koja je preokrenula model „negativne bilance života“ zahvaljujući brojnim mladim obiteljima koje su odlučile upravo ovdje pronaći svoje mjesto pod Suncem. Sve više djece, iz godine u godinu, doprinosi činjenici da je prosječna starost sve niža, a takva struktura stanovništva na poseban način obvezuje lokalnu vlast da svojim mještanima osigura što ugodniji život u Podstrani.

Kako bi se mladim obiteljima omogućio što bezbrižniji život, Općina sustavno provodi niz demografskih mjera usmjerenih na rasterećenje obiteljskog budžeta te, tako, pomaže mladim obiteljima podnijeti visoke troškove odgoja i obrazovanja djece.

Odlukom o socijalnoj skrbi Općine Podstrana definirana su prava koja roditelji mogu ostvariti za djecu, počevši od rođenja pa sve do završetka studija.

Za svako novorođeno dijete u Podstrani roditelji dobivaju poklon od općine u obliku novčane naknade koja za prvorođeno dijete u obitelji iznosi 3.500,00 kuna, za drugo dijete 4.000,00 kuna, za treće dijete 5.000,00 kuna, za četvrto 7.000,00 kn, a za svako sljedeće dijete u obitelji, visina novčane naknade iznosi 1.000,00 kuna više nego za prethodno.

U svojim planovima i mjerama niste zaboravili ni mnogobrojnije obitelji...

Općina osigurava i financijska sredstva u iznosu od 5.000,00 kn u svrhu nabave poklona u naravi obiteljima iz Podstrane prilikom rođenja šestog (ili više) djeteta u obitelji.

ćKoliki iznos Općina Podstrana godišnje odvaja za vrtiće ?

Do sada se godišnje iz proračuna izdvajalo za vrtiće oko 4.500.000,00 kn, a od 2022. godine će se izdvajati 6.500.000,00 kn.

Iz općinskog proračuna u tekućoj godini sufinancirat će se s 1.300,00 kn po djetetu trošak boravka djece predškolske dobi u jednom od četiriju vrtića koliko ih Općina Podstrana trenutno broji, a u kojima je godišnje upisano oko 380 djece uz naglasak na činjenicu da niti jedno dijete vrtićke dobi u Općini Podstrana ne ostane neupisano. To je dio mog predizbornog obećanja, smanjenje računa od veljače 2022. za -50%.

Pravo na sufinanciranje ima dijete koje pohađa Vrtić u Općini Podstrana te kojemu oba roditelja/staratelja imaju prebivalište na području općine. Osim toga, za kupnju Božićnih poklona osigurano je po 100,00 kuna po djetetu.

Nadalje, Podstrana je jedna od rijetkih općina koja osigurava pomoćnike djeci s posebnim potrebama u vrtićima, a za koje se na godišnjoj razini, izdvaja oko 500.000,00 kn. Kako bi se maksimalno pomoglo toj djeci i njihovim roditeljima, Općina Podstrana, u suradnji s vrtićima i stručnim službama, brine da svako dijete s poteškoćama u razvoju dobije odgovarajuću skrb te u cijelosti snosi trošak potrebnih asistenata sukladno procjenama stručnih službi. Također, Općina Podstrana financira cijenu vrtića u cijelosti djeci čiji je jedan ili oba roditelja/staratelja 100%-tni invalid.

Što je sa školarcima, kako ste njih uklopili u program i mjere?

Na početku svake školske godine, Općina Podstrana pruža pomoć roditeljima kroz sufinanciranje kupnje udžbenika za osnovnoškolce, a zadnjih nekoliko godina financira se u cijelosti nabava udžbenika svim osnovnoškolcima iz Podstrane. Zadnje dvije godine se ovaj projekt realizira u suradnji sa Ministarstvom obrazovanja tako da Ministarstvo nabavlja udžbenike, a Općina dodatne obrazovne materijale (radne bilježnice, zbirke, radne kutije i sl.) kako bi svi osnovci dobili sve potrebno za školu.

Također, osnovnoškolcima koji putuju na neke izvanškolske aktivnosti (sport, strani jezik, glazbena škola...) osigurane su besplatne pokazne karte.

Svake godine, sukladno potrebama i proračunskim mogućnostima, Općina Podstrana financira i pomoćnike u nastavi u osnovnoj školi za koje škola ne uspije osigurati sredstva preko objavljenih natječaja.

Ni srednjoškolci u Podstrani nisu zapostavljeni. Kupnju udžbenika Općina sufinancira iznosom od 1.000,00 kn po učeniku, a sufinanciraju se i pokazne karte srednjoškolcima ( 25% od ukupnog iznosa), a sve s ciljem kako bi imali besplatnu pokaznu budući da im Ministarstvo sufinancira 75% cijene pokazne karte.

Nadalje, svim studentima s područja Podstrane koji studiraju u Splitu ili okolici sufinancira se pokazna karta u visini 50% iznosa. Općina Podstrana, također, dodjeljuje i stipendije u iznosima od 500,00 ili 800,00 kn mjesečno koje su namijenjene darovitim studentima i studentima iz socijalno ugroženih obitelji.

U kategoriji studentskih stipendija Općine Podstrana dodjeljuju se dvije vrste stipendija:

Stipendije prema izvrsnosti studiranja,
Stipendije prema socijalnom statusu.

Od 2018. godine je omogućeno da pravo na stipendiju mogu ostvariti i studenti invalidi, a i posebna kategorija srednjoškolaca. U ovoj godini odobreno je oko 120 stipendija.

Veći broj stanovnika nužno znači potrebu za kompleksnim infrastrukturnim rješenjima, koji su Vaši planovi?

Razvoj infrastrukturnih projekta ima upravo najveći prioritet naše uprave i mene kao načelnika, te mislim da radimo dobar posao i da idemo u dobrom pravcu. Inicirali smo najznačajnije projekte u pogledu razvoja prometne mreže, vodovodne opskrbe, odvodnje otpadnih voda i obrazovne infrastrukture. Kroz naše aktivno sudjelovanje u okviru Aglomeracija Split - Solin - Kaštela - Trogir – Podstrana doprinosimo realizaciji jednog od projekata od najveće važnosti za našu Općinu. Uhvatili smo se u koštac s rješavanjima kompleksnih imovinsko-pravnih odnosa koji su najčešće redovito zapreka pri realizaciji većine ozbiljnijih projekata. U planu je i izgradnja jedne sportske dvorane, a trenutačno je u izradi idejni projekt. Važno je spomenuti i sanaciju šetnice i biciklističke staze, gdje su radovi odvijaju od okretišta u Mutograsu prema Strožancu.

Veliki je naglasak također dan i na izgradnju nove osnovne škole na području Sv. Martin, izgradnji novih športskih dvorana, javnih parkirališta, zatim društvenih, kulturnih i javnih objekata s ciljem podizanja kvaliteta dostupnih nam sadržaja i života svih naših mještana. Tu bih naglasio i pripremu glavnog projekta također u Sv. Martinu izgradnje društvenog – kulturnog centra.

Svaka Općina ima svoje prednosti, ali naglasak je na rješavanju nedostataka, gdje ih Vi vidite kao načelnik Općine Podstrana?

Prednost Općine je zasigurno zemljopisni položaj, gdje mjesto graniči s gradom Splitom sa zapada i sjevera čija je povijesna jezgra udaljena 10 km, primorskim grebenom planinskog masiva Mosor sa sjevera i općinom Dugi Rat s istoka, uz morsku granicu s gradom Supetrom s juga. Ovaj dio priobalnog pojasa Županije Splitsko-dalmatinske obiluje značajnim prirodnim pogodnostima te nudi niz komparativnih prednosti za razvoj.Podstranu obilježava prvorazredni položaj na obali uz značajan cestovni pravac (državna cesta D-8, koja povezuje širi prostor priobalja) i povoljne klimatske karakteristike, zapravo sve što je potrebno za razvoj turizma, poljoprivrede kao ostalih grana gospodarstva. Istovremeno nudi idealno mjesto za život. Ostale velike prednosti su blizina autoputa, aerodroma i trajektnog pristaništa u Splitu, čime je Podstrana je povezana sa svim turističkim odredištima na jadranskoj obali, te s unutrašnjošću Hrvatske.Prostor općine Podstrana svojim prirodnim raznolikostima, bogatom krajobraznom osnovom može se svrstati u značajan i vrijedan prostor RH.

Nedostaci? Pa njih baš ja i ne vidim, ha, ha.... Dopustite da budem malo subjektivan u svojim viđenjima.Ima svakako puno prostora za napredak, posebice u poticanju razvoja i unaprjeđenju ostalih grana gospodarstva, kako u diversifikaciji u segmentu turizma,tako i u ostalim granama koje nisu štetne za okoliš, a za koje postoje prirodne i prostorne pretpostavke. Na žalost, evidentan je nedostatak radnih mjesta, koji bi u odnosu na broj stanovnika i u odnosu na prosjek zaposlenosti u državi i županiji morao biti značajno veći. Na svemu ovome se intenzivno radi, i nadam se da će se naši rezultati i vidjeti nakon 4 godine mandata.

Možete li kratko sumirati Vaše mišljenje o demografskoj temi?

Općina Podstrana kontinuirano nastoji unaprjeđivati postojeće i osigurati nove poticajne mjere demografske politike, a i brojne druge mjere kojima se izravno utječe na podizanje razine kvalitete života mještana Podstrane.

Nedvojbeno, ulažući u djecu i mlade, ulaže se u budućnost Podstrane i tako se osigurava ostanak novih generacija u ovom prekrasnom mjestu koje iz dana u dan bilježi sve bolje turističke rezultate što će zasigurno, dugoročno gledano, dovesti i do većeg broja zaposlenih što je nužno kako bi mladi ljudi, nakon studija, mogli ostati živjeti u Podstrani

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Untitled