Petak, 02 Kolovoz 2013 13:41

Meri iz Podstrane: Evo zašto sam darovala Splićanima 20 kašeta ribe

Meri iz Podstrane: Evo zašto sam darovala Splićanima 20 kašeta ribe Screenshot: Slobodna Dalmacija

Meri Sefer iz Podstrane postala je "tema dana" u Splitu i okolici nakon što je prostrujila vijest da je tijekom četvrtka u jutarnjim satima podijelila na splitskoj peškariji dvadeset kašeta kvalitetne ribe. Meri, dakle, nije "napaćenom narodu" darivala neku falš robu, nego je naše sugrađane obradovala trpajući im u vrećice velike mole i listove (švoje, op. a.), a vrijednost darovane ribe se kreće oko četiri tisuće kuna.


Dajući po četiri-pet komada ribe svakom namjerniku, željela je da njezin dar dopre do kuhinja što većeg broja ljudi. Zašto je to učinila, objasnila je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kada su je posjetili u njezinoj kući u Podstrani.

 

- To sam učinila da bih upozorila na problem s kojim se susreću svi dalmatinski koćari, pa i moja obitelj, a ovaj čin je bio revolt protiv uvođenja fiskalnih blagajni u naše poslovanje - kazala je naša domaćica. Njezin sin Jasmin ima obrt "Gardenia", a tako im se zove i koćarica koja hrani šest obitelji, piše Slobodna Dalmacija.

 

Povlašteni uzgajivači

 

- Sada je koćarica privezana u Dubrovniku, a radnici su raspušteni i jednostavno ne znamo što ćemo i kako ćemo dalje. Uvođenje fiskalnih blagajni je, po mojemu mišljenju, preveliko i preduboko miješanje države u poslovanje nas obrtnika koji radimo s ribom. Kako nemam fiskalnu blagajnu, znala sam da u četvrtak na splitskoj peškariji ne mogu prodavati ribu kao što sam to do sada činila, jer bih se izložila kazni od deset do 200 tisuća kuna. Dan ranije sam prodala dosta ribe koja je bila upravo dopremljena s koćarice, a u četvrtak sam ostatak jednostavno darovala. Sin i ja smo večer prije donijeli tu odluku i nije to bio moj nikakav ishitreni i neplanirani potez, nego stvar obiteljskog dogovora - kaže Meri.

Nekako je čudno zazvučala njezina izjava da država nekoga previše kontrolira. No Meri Sefer, koja svaki dan ustaje u pet sati kako bi prodala ribu koju njezin sin ulovi, objašnjava:

 

-Nas koji ribu ulovimo i tu ribu prodajemo, država ne tretira kao da se bavimo vlastitom proizvodnjom, a vlastitom proizvodnjom smatra one koji umjetno uzgajaju komarče, orade i drugu ribu.

 

Ugrožene plaće za 6 obitelji

 

Oni imaju povlastice, a mi ne. Mi nigdje ne možemo pobjeći kao što čine šverceri ribe koji pobjegnu ispred državnih organa kada ih uhvate u švercu, a ribu jednostavno ostave. Sada su ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ukinuti i poticaji ribarima, koji su iznosili i do 14 posto naših prihoda. Svakih šest mjeseci od ukupnog prihoda država bi nama vraćala tih 14 posto i time smo nekako mogli plaćati dospjele obveze i račune. Sad je to gotovo! A na cijenu nafte koju plaćamo otpada i do 60 posto naših prihoda. Za što i za koga da radimo? – pita se Meri Sefer.

 

Osim što njezin obrt uredno ispunjava sve obveze prema državi i puni Linićev proračun, njezin obrt donosi i šest plaća od kojih žive šest obitelji. Mjesečni iznos za iznajmljivanje jednog banka za prodaju ribe na splitskoj peškariji iznosi 350 kuna, a dodatnih sto kuna prodavač plaća "Hipposu" i za svaki dan kada ribu prodaje. Kad se ima dva banka kao što ih ima obrt "Gardenia", nije teško izračunati koliki su izdaci. - Ne znam što ćemo i kako ćemo dalje, ne znam ni hoću li prihvatiti te fiskalne blagajne. Za sada znam da su dva-tri koćara počela raditi s tim blagajnama. Ostali su, kao i moj sin, vezali koćarice, raspustili radnike i čekaju - kazala je Meri Sefer za Slobodnu Dalmaciju.

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama