Petak, 27 Rujan 2013 01:16

Matica umirovljenika Podstrane u Vukovaru

Matica umirovljenika Podstrane u Vukovaru Ilustracija/Google Images

Premda je Matica umirovljenika Podstrane tijekom posljednje 3-4 godine obišla brojna mjesta širom Lijepe naše, među kojima i prije dvije godine i Vukovar, a 6. do 9. rujna ponovno su posjetili Vukovar i Slavoniju, i nisu požalili.

Naime, prošli put kad su posjetili Vukovar bila je tolika kiša da nisu posjetili ni ono najosnovnije, a kamoli da bi bili zaovoljni razgledavanjem brojnih kulturno-povijesnim spomenicima i poviješću našega grada heroja. Pošto je sve skoro do u tančine unaprijed dogovoreno, i cijeli put dobro planiran, krenulo se u petak, 6. rujna u ranim jutarnjim satima.

 

U ugodnom autobusu, njih 51 član ove donjopoljičke udruge umirovljenika, u Vukovar su stigli nešto iza 12 sati. Kako im je vrijeme bilo dragocjeno, po lijepom i sunčanom danu posjetili su i razgledali brojna mjesta krvavih borbi za vrijeme Domovinskog rata. Počeli su od legendarne bolnice, vodotornja, Trpinjske ceste, Mitnice, Sajmišta, Nuštar i Vojni muzej.

 

Redom su posjetili mjesto stradavanja legendarnog Blage Zadre, i pokraj spomenika položili cvijeće i zapalili svijeće, te mintom šutnje odali mu počast. Kod križa, na ušću Vuke u Dunav položili su cvijeće, zapalili svijeće, a uz minutu šutnje pomolili se Bogu za sve poginule hrvatske branitelje.


U subotu cijelo prije podne obilazili su Centralno groblje, na kojem su pokopani branitelji i ostalo civilno stanovništvo, starosti od 6 mjeseci do 104 godine. Kod Centralnog križa, gdje gori vječni plamen, poginulima su odali dužnu počast.

 

Tom prilikom, Petar Vlašić, predsjednik umirovljenika iz Podstrane, nazočnima se obratio ovim riječima:  "Dragi penzioneri Općine Podstrana, evo došli smo se suočiti sa žalosnom istinom. Naime, 1991. godine u Vukovar su stigli vukovi, koji su sve poklali, a što nisu poklali to su potjerali i sve popalili. Nažalost malo ih je ostalo, a i oni koji su se vratili i dan - danas im se bode nožem u srce... Ne ponovilo se! Hvala!", kazao je gosp. Vlašić. Potom su posjetili grob Blage Zadre i njegovog sina, i postavljanjem cvijeća i paljenjem svijeća, odali im počast, a potom se upisali u knjigu žalosti.


U po slijepodnevnim satima posjetili su Ovčaru i mjesto strijeljanja 261. osobe, ranjenika i civilnog stanovništva, koji su dovedeni iz bolnice i njima odali dužnu počast.


Posjetili su i Ilok, gdje su impresionirani stoljetnim podrumom, pa je to bila prilika da degustiraju vina, te da ih usporede sa okusom i kvalitetom iz Dalmacije.


Trećeg pak dana, poslije doručka posjetili su Đakovo, a u Katedrali u povodu blagdana Male Gospe prisustvovali su Sv. Misi.


Inaće odsjeli su u vinkovačkom hotelu „LADY M", gdje su uz snalažljivost i sposobnost tajnika udruge, Branko Vranića, uz povoljne cijene tri dana bili na putu. Inače, kažimo i to da su pored svega dolje navedenoga bili i na proslavi Vinkovačkih večeri, što im daje poseban značaj i štimung. Kažimo i to da su u večernjim satima obilato iskoristili vrijeme za ples i zabavu, pa se može ustvrditi da su ovom prilikom spojičli ugodno s korisnik, te će im ovaj izlet ostati draga i nezaboravna uspomena.


Kažimo i to, da su skoro svi izletnci jedinstveni u tome, da je ovaj izlet bio jako jeftin ali i pun sadržaja, obogaćen brojnim saznanjima kakvih je dosad ipak bilo rijetko, a sve zahvaljujući dobroj organizaciji članova Izvršnog odbora ove poljičke udruge umirovljenika. Recimo također da se cijelim putem pjevalo, zabavljalo, uz viceve i razne doskočice, tako da se sa sigurnošču može očekivati slijedeći izlet, ali u druge regije naše lijepe Domovine.

 

Za Podstrana Portal piše Davor Grgat

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama