Nedjelja, 19 Svi 2013 12:37

Izlaznost na lokalne izbore do 11:00 sati

5 od 5 biračkih mjesta su proslijedili podatke o izlaznosti državnom izbornom povjerenstvu.

Do 11 sati od ukupno 7.441 birača izašlo je 673 osobe što je 9,04 %.   

 

Nedovoljna educiranost nekih biračkih odbora i izbornih povjerenstava

 

Prema dojavama promatrača GONG-a i građana izborno jutro do 10,30 sati uglavnom prolazi s manjim brojem kršenja izbornog procesa.

 

Očita je nedovoljna educiranost biračkih odbora (Split) i nekih izbornih povjerenstava (Orebić, Šibenik) što je vidljivo iz nesnalaženja u novim pravilima provedbe lokalnih izbora, neosiguravanja tajnosti glasanja, isticanja vjerskih obilježja na biračkim mjestima te nepriznavanja službenih promatračkih iskaznica.

 

"Najčešće dojave građana odnose se na kršenje izborne šutnje. Dijeljenjem letaka ili SMS i Facebook porukama nagovaraju se birači da izađu na izbore, te glasaju za određenog kandidata", kaže Danela Žagar iz GONG-a za Media servis.

 

Poslodavci moraju zaposlenicima omogućiti glasanje

 

Birališta se zatvaraju u 19 sati, a rezultate će gradska i županijska izborna povjerenstva objavljivati i dopunjavati kako budu pristizala. Potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić podsjeća poslodavce da svojim zaposlenicima danas moraju osigurati slobodno vrijeme za glasanje.

 

"Sukladno ustavnom pravu, poslodavci trebaju omogućiti svim svojim zaposlenicima, koji taj dan moraju raditi, da izađu na izbore i obave svoju građansku dužnost i pravo, odnosno da na izborima izraze svoju volju", kaže Čufar Šarić.

 

Podsjetimo, članovi predstavničkih tijela biraju se proporcionalnim sustavom, a pravo na sudjelovanje u diobi mjesta u predstavničkom tijelu jedinice imaju liste koje na izborima dobiju najmanje pet posto važećih glasova birača. Općinski načelnik, gradonačelnik, župan i gradonačelnik Grada Zagreba biraju se većinskim sustavom, a za pobjedu je potrebno osvojiti više od 50 posto glasova. Ako nitko nema taj postotak, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova ide u drugi krug izbora koji će se održati 2. lipnja.

 

 

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama