Hrvatska

Utorak, 05 Srpanj 2022 19:52

Zamislite da je za peticu iz matematike urgirao Jakov Kitarović. Ili, ne daj Bože, Banožićeva supruga. Znamo tko bi jedva dočekao da ih pribije na stup srama

Zamislite da je za peticu iz matematike urgirao Jakov Kitarović. Ili, ne daj Bože, Banožićeva supruga. Znamo tko bi jedva dočekao da ih pribije na stup srama Tom Dubravec/Cropix slobodnadalmacija.hr

Zamislite na trenutak da je za peticu iz matematike, dok mu je supruga bila predsjednica Republike, urgirao Jakov Kitarović. Da je otišao u školu i "žicao" da njegova kći ili sin dobiju višu ocjenu. Ili da je to, ne daj Bože, učinila supruga onog nesretnika na poziciji ministra obrane Marija Banožića, piše slobodnadalmacija

Da su, u napadu bahatosti, krenuli pritiskati ravnatelje i profesore prestižne hrvatske gimnazije da njihovu djetetu, inače pristojnom, radišnom i nadasve školi predanom čeljadetu – kakvo uostalom jedino i može doći iz jedne takve predsjedničke ili ministarske obitelji – preinače već zaključenu ocjenu. Pa da ona naknadno, kad su đaci već proslavili kraj nastave i odlazak na ferije, od četvorke osvane kao – petica. I tako, za ne falit, dva puta. I iz matematike, i iz latinskoga, sve kako bi se roditelji predsjednici i ministri u nekom probranom društvu mogli pohvaliti da im je potomak superodlikaš. S prosjekom "5,0".

RAZLIČITI ARŠINI

Jer, realno gledano, drugih posljedica jedne ili dviju četvorki u svjedodžbi nema. Ocjena u srednjoj školi ionako ne znači ni pišljiva boba. Za upis na fakultet puno je važniji rezultat s mature. Ocjene su tu debelo periferne. Ono što je, međutim, sporno jest ganjanje prosjeka s pozicije političke moći. A upravo u tom grmu u čitavoj ovoj priči i leži zec.

Da su, dakle, u igri bila djeca Kolinde Grabar-Kitarović ili Banožića, znamo tko bi u niskom startu jedva dočekao da ih prve pribije na stup srama. Zoran Milanović, agresivan, napuhan i samoživ kakav jest, takav zicer ne bi propustio.

No kako je riječ bila o njegovoj supruzi Sanji Musić Milanović, koja je u nekoliko navrata pokušavala intervenirati kako bi njihov mlađi sin u trećem razredu zagrebačke Klasične gimnazije ipak dobio petice iz matematike i latinskoga – iako je po dobivenim ocjenama zaslužio četvorku – predsjednik Republike je našao opravdanja. On u svemu ne vidi nikakav nezakonit pritisak, iako su se ocjene mijenjale nakon što su zaključene. Niti mu je taj pritisak uopće tema. Krivaca na njegovoj strani nema. Krivi su oni koji su tu informaciju objavili. Novinari, njihovi izvori, vlasnici medija.

Nije ovo prvi put da Milanović jednim aršinom mjeri sebe i svoje, a drugim sve ostale.

Isti obrazac predsjednik Republike primijenio je i kad je otkrivena njegova sramotna epizoda iz Slovenske. Kada se u vrijeme najžešćeg "lockdowna", kada su obični građani kažnjavani sa po osam tisuća kuna jer su promolili nos iz kuće, šepirio, jeo i pio u klubu Dragana Kovačevića. U klub je zalazila i čitava bulumenta HDZ-ovih ministara, a Milanović je tada i za sebe i za njih našao pregršt opravdanja.

STARA PRIČA

Pun razumijevanja Milanović je bio i za marifetluke Stipe Latkovića, bespravnoga graditelja iz uvale Vruja, ujedno i financijera svoje kampanje. Ne da hrvatski predsjednik ništa loše reći ni o Miloradu Dodiku, svojemu notornom savezniku iz neuspjele bosanskohercegovačke avanture. Ali je zato, kada mu se Slavko Linić usudio usprotiviti, protiv njega digao čitav represivni i obavještajni aparat, ne bi li bivšemu ministru financija i članovima njegove obitelji prišili neku nezakonitost.

Kod Milanovića uvijek je bilo tako. Tko je s njim, on je "good guy". I njemu se prašta sve. I kriminal, i ratno huškanje, i nezakoniti pritisak. Tko se drzne preispitivati Milanovićeve poteze, dovesti u pitanje njegovu političku genijalnost, čak samo i objaviti informaciju koja mu ne ide u prilog, on automatski postaje hulja, lopov, banda.

Jedino što Milanović u tom selektivnom pristupu nije nimalo originalan. Sve su to građani već imali priliku vidjeli devedesetih.

A Hrvatska, kakva jest da jest, njihovu reprizu ipak ne želi gledati. Ni u čijoj režiji. Pa ni u onoj Milanovićevoj, stoji na slobodnojdalmaciji.

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Untitled