Utorak, 29 Siječanj 2013 13:17

Split: Branitelji podržali Uzorove radnice

Uoči ročišta na kojem se treba odlučiti o prodaji strojeva Uzora, i preostalih prostora ove tvrtke koje je poslana u stečaj, pred Trgovačkim sudom u Splitu okupile su se jutros u 8 i 30 sati radnice Uzora, ali i predstavnici najvećih braniteljskih udruga koje djeluju u Splitu.

- Došli smo zajednički dati potporu obespravljenim radnicama Uzora. Okupili smo se svi zajedno, te se nadamo da će im naša podrška pomoći u traženju pravednog rješenja – kazao nam je Mario Tomasović, predsjednik splitske Hvidre.

 

Zajedno s Tomasovićem, potporu Uzorovim radnicama, došli su dati i Božo Zadro, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade, Ivica Glavota, predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BATT – Split, Zlatko Čipčić, predsjednik Udruge veterana 72. bojne policije, te umirovljeni brigadir Roko Mijić, savjetnik ministra branitelja Predraga Matića.

 

Novinare i branitelje pred Trgovačkim sudom je dočekala vidno potresena Ljiljana Šućur, sindikala povjerenica Uzora. Obratila se svima sa suzama u očima:

- Zahvaljujemo se Milanki Opačić i Arsenu Bauku, oni su vrijedni političari koji drže do svojih riječi, zahvaljujemo se našem gradonačelniku Željku Kerumu, našim gradskim vijećnicima koji su vodili računa o svakom radnom mjestu u ovom gradu, a posebno Državnom odvjetnišrvu i Trgovačkom sudu, koji su nas ponovno naučili da rad ne oslobađa. Oni su nas oslobodili.

 

Moram još jednom pripomenuti: gospodina Mladena Bajića razumim, on se u sve ovo nije mogao miješati, jer on je ipak u sukobu interesa, njegov otac je vjenčani kum mojoj mami. Vjerojatno zbog toga nije pokrenuo Državno odvjetništvo da ispita kriminalne radnje koje su se dogodile i koje se događaju u ovoj pljački koja je počela kad su naši momci ratovali i ginuli, i branili nas od neprijatelja. Nadam se da se neće škveru dogoditi što se dogodilo svima nama, jer škver je jedini koji nam je ostao. Ako škver padne, onda je pala Dalmacija, a Dalmacija smo svi mi, Dalmacija je Hrvatska. To je poruka Uzorovih radnika i to je razlog zašto smo mi sada tu – kazala je Ljiljana Šućur, kojoj je podršku došao dati i Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita.

 

- Realno smo očekivali da ćemo doživjeti stečaj s preustrojem, a Uzor je poslan u stečaj s likvidacijom. Jer, Trgovački sud nije imao volju poraditi na stečaju s presustrojem, već nas je jednostavno izbrisao, izrisao je nas i naše obitelji. Uzor je imao 750 radnika, nakon privatizacije došlo je do brojke od sto ljudi, a sada Uzor ne postoji – zaključila je ogorčena Ljiljana Šućur.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal