Četvrtak, 21 Ožujak 2013 18:38

Snijeg na Mosoru i Biokovu a na moru "pegla" orkanska tramontana do 120km/h (VIDEO)

Ciklona Palmina svojom je glavninom djelovala na vrijeme u Hrvatskoj u prvom dijelu dana. Najaviše kiše je palo u Dalmaciji. Tako je u Konavlima palo gotovo 40 litara kiše po metru kvadratnome. Slijedi Komin i Velika s 34mm, Staševica pored Vrgorca s 32, Šibenik i Dubrovnik Mandaljena 29 itd...

Najviše dnevne temperature bile su raznoliko raspoređene. Naoblaka se najduže zadržala u Slavoniju pa su zbog toga tamo izmjerene najniže dnevne temperature zraka u zemlji. Na istoku Slavonije i u Baranju najviše dnevne temperature nisu prelazile 6°C. Hladnije je bilo samo u višem gorju! Prohladno je bilo i u Dalmatinskog zagori gdje su i u najtoplijem dijelu dana maksimalne temperature ostale jednoznamenkaste, piše meteorološki portal Crometeo.hr.

 

U središnjoj Hrvatskoj i na Jadranu najviše dnevne temperature bile su od 10 do 13°C.

 

Jutros je visina snijega na Zavižanu dosegnula 322cm, što je najveća visina snijega u povijesti meteoroloških mjerenja na ovom planinarskom domu na Velebitu koja sežu od 1953. godine. Potpuno je izvjesno da će se sljedećih desetak dana postojeći rekord samo "podebljati" jer stižu nove oborine uz niske temperature zraka.

 

Snijega je danas bilo čak i na obalnim planinama Dalmacije. Tako se snježna granica u popodnevnim satima na Mosoru i Biokovu spustila na samo 1000 metara nadmorske visine.

 

Ipak, odmicanjem ciklone dalje na istok, sa zapada se širio prestanak oborina i postupno razvedravanje.

 

Drugi dio dana na Jadranu je obilježila umjerena do jaka tramontana, ponegdje s olujnim udarima. Tramontana je osobito jaka na srednjodalmatinskim otocima, makarskom primorju i otvorenom moru. Na Palagruži tako puše prosječno olujna tramontana s udarima koji su do 17 sati dosezali orkanskih 123km/h. Na otoku Visu udaru dosežu 115km/h, a u Makarskoj 109km/h.

 

HAK javlja da je zbog olujne tramontane otkazan polazak trajekta na relaciji Split-Vela Luka-Ubli u 15 sati. Otkazane su i katamaranske linije Split-Hvar-Vela Luka-Ubli (14,00), Split-Vis (15,00), Split-Bol-Jelsa (16,00) i Split-Hvar-Korčula (16,00).

Video sadržaj

Youtube

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal