Ponedjeljak, 29 Srpanj 2013 15:12

Sindikat otvorio virtualnu kladionicu oko odluke Ustavnog suda

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika otvorio je ,kako navode, virtualnu kladionicu oko odluke Ustavnog suda o tome je li Uredba o koeficijentima kojom je Vlada zaposlenima u državnim službama smanjila plaće za tri posto u skladu s Ustavom ili nije.

- Na ovu odluku svoj utjecaj imaju različiti faktori, koji su rezultirali na mogućnost pojave različitih ishoda i njihovih koeficijenata. Odluke Ustavnog suda kojima bi se izvršna vlast dovela u poziciju neodgovornog društvenog čimbenika koji ne poštuje proceduru i koje za državu imaju značajne financijske reperkusije, stavljaju ovu sudsku instancu pred delikatnu zadaću, piše Slobodna Dalmacija.

 

Neka iskustva Sindikata iz nedavne prošlosti ukazuju na pojavu sinkronizacije izvršne i sudbene vlasti koja se očituje u donošenju sudske odluke nakon što su prestale postojati pretpostavke za donošenje negativne odluke po izvršnu vlast. Radi se o svojevrsnom svemirskom vremenskom paradoksu koji znanstvenici još nisu uspjeli sasvim objasniti, a po kojem se donošenje odluke nekog sudbenog tijela ne može dogoditi prije nego li je ona bespredmetna i besmislena, premda i kao takva postaje dio uvijek pozitivne sudske statistike riješenih predmeta.

 

- Ova svemirska pojava utjecala je i na vrijednosti koeficijenata mogućih ishoda odluke Ustavnog suda kada je u pitanju ustavnost i zakonitost Uredbe o koeficijentima pa tako s obzirom na njihovu vjerojatnost ishodi imaju sljedeće vrijednosti koeficijenata:

 

1. Ustavni sud odbacuje prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o koeficijentima jer je u međuvremenu stupio na snagu novi Zakon o plaćama u javnim i državnim službama - koeficijent 0.8


2. Ustavni sud odbija prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o koeficijentima jer je u međuvremenu stupio na snagu novi Zakon o plaćama u javnim i državnim službama - koeficijent 0.8


3. Ustavni sud usvaja prijedlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o koeficijentima i poništava odredbe kojima se smanjuju koeficijenti zbog nepoštivanja zakonske procedure pri donošenju Uredbe i to prije nego što na snagu stupi Zakona o plaćama u javnim i državnim službama - koeficijent 7.2


4. Zakazana sjednica Ustavnog suda na kojoj bi sud trebao odlučivati o Uredbi o koeficijentima ne održi se prije donošenja novog Zakona o plaćama u javnim i državnim službama zbog evakuacije zgrade Ustavnog suda uslijed prijetnje eksplozije dotrajalih plinskih instalacija - koeficijent 0.2

 

Oklade se zaprimaju do 31. kolovoza, a dobici se, budući da Sindikat nije registriran za poslove klađenja, isplaćuju u virtualnoj valuti - službeničkim markama, pri čemu je vrijednost jedne službeničke marke tri posto manja u odnosu na vrijednost jedne hrvatske kune.

 

To znači da bi uplatitelju 100 službeničkih maraka u slučaju da Ustavni sud poništi Uredbu o koeficijentima bio isplaćen dobitak od 720 službeničkih maraka- navodi se u prioćenju što ga potpisuje tajnik sindikata Siniša Kuhar.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal