Ponedjeljak, 25 Veljača 2013 13:48

S oko 400 farmi iz istočne Slavonije odvozit će se i uništavati oko 70 tisuća litara mlijeka!

Dobra vijest za proizvođače mlijeka. Od sutra će se s oko 400 farmi iz istočne Slavonije svaki dan odvoziti i neškodljivo uništavati oko 70 tisuća litara mlijeka u bioplinskim postrojenjima, a proizvođače će se dijelom obeštetiti.

O pokriću troškova ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je poručio: "Za preuzeto mlijeko naše poljoprivredne proizvođače ćemo dijelom obeštetiti i napraviti kroz sustav da što prije na svojim farmama počnu proizvoditi zdravstveno ispravno i kvalitetno mlijeko kao i inače. Tamo gdje imamo pozitivne uzorke i farme s kojih se ne otkupljuje mlijeko dati ćemo ispravnu stočnu hranu s kojom se odmah mora početi hraniti stoka na farmi", naglasio je Jakovina. Ministar nije precizirao u kojem iznosu će se farmere obeštetiti.

 

Predsjednik Saveza udruga proizvođača mlijeka Davor Blažić žali što Ministarstvo prije nije donijelo neke mjere, ali potez pozdravlja. "Ljudi su puni kredita i bolje da to ministarstvo zbrine to mlijeko nego da ga pojedinci bacaju", poručio je Blažić.

 

Procjenjuje da je šteta, zbog neprodanog mlijeka, oko 240 tisuća kuna dnevno. Izračun je to za oko 300 farmi koje proizvode prosječno 300 litara mlijeka, a litra je 2,43 kune.

 

Vlasnik bioplinskog postrojenja: Nitko nas nije kontaktirao za mlijeko

 

Prema najavama ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, mlijeko zasićeno povećanom količinom aflatoksina od sutra će otkupljivati Ministarstvo poljoprivrede i zbrinjavati ga u bioplinskim postrojenjima. Jedno takvo nalazi se u Tordincima, a kako je rekao njegov vlasnik Davor Adžić, do ovog trenutka nitko ga nije kontaktirao.

 

"Sve što znam o ovoj mjeri Ministarstva koja se namjerava poduzeti, dakle otkupljivanje mlijeka i zbrinjavanje u bioplinskim postrojenjima, znam iz medija. Nitko nas nije službeno kontaktirao niti pitao, niti zvao na nekakav operativan konkretan dogovor o načinu zbrinjavanja i dovoženja mlijeka u naše bioplinsko postrojenje", rekao nam je Adžić.

 

Kapacitet postrojenja u Tordincima je 1 megawat struje na sat. Uz ovo bioplinsko postrojenje, u Hrvatskoj postoje još četiri takva, i sva se nalaze u istočnoj Hrvatskoj.

Prenosi: Index

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal