Utorak, 09 Travanj 2013 14:51

Potpredsjednik Europskog parlamenta Martinez posjetio Vukovar povodom obnove Radničkog doma

Završetak projekta obnove fasade Radničkog doma u Vukovaru obilježen je 8. travnja uz nazočnost počasnog gosta Grada Vukovara, potpredsjednika Europskog parlamenta Miguela Angela Martineza u pratnji šefa Delegacije EU u Hrvatskoj Paula Vandorena. Svečanosti su uz domaćina, vukovarskog gradonačelnika Željka Sabu, nazočili i predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko kao i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvitak (UNDP) Louisa Vinton.

Prilikom posjete Vukovaru, potpredsjednik Miguel Angel Martinez naglasio je kako je „Vukovar simbol svega onoga što se Europi događalo u prošlosti, kada su često susjedi napadali susjede, a države druge države bez razumnog razloga", dodajući kako je međutim Vukovar i simbol nove, ujedinjene Europe nastale na sloganu „Nikad više".

 

Projektom vrijednim 1,64 milijuna eura obnovljena je vanjska fasada središnje najsimboličnije građevine Vukovara te su provedene konzultacije sa širom zajednicom o vidovima budućeg korištenja njezine unutrašnjosti. Projekt koji je proveo UNDP financirali su Europski parlament i Fond za obnovu i razvoj Vukovara. U sklopu projekta nedavno su u Vukovaru održane konzultacije za svim zajednicama, interesnim skupinama i civilnim društvom kako bi se definiralo buduće korištenje Radničkog doma. Te su konzultacije ishodile planom kojim se, nakon što unutrašnjost bude obnovljena, građevina široko otvara na korištenje javnosti, civilnom društvu i manjinskim skupinama.

 

Poticaj da se Radnički dom obnovi dao je upravo Europski parlament u okviru regionalne inicijative poticanja poslijeratnog oporavka i pomirenja kroz obnovu arhitektonskih spomenika uništenih u ratu 1991.-1995. Povijesno egzaktna obnova fasade te krovišta i podruma započela je u svibnju 2011. a završena je u travnju 2013. Procjenjuje se da će za obnovu unutrašnjosti biti potrebno još 2,75 milijuna eura te je prikupljanje sredstava u tijeku.

 

Veleposlanik Paul Vandoren izjavio je: „Radnički dom važan je simbol bogate povijesti multikulturalnog grada Vukovara. U srcima neće ostati kao spomenik konačnog uništenja i podjele; njegovo ponovno rođenje danas je znak prosperitetne budućnosti Vukovara u duhu pomirbe".

 

Prije svečanog obilježavanja završetka radova na obnovi pročelja zgrade održana je javna rasprava od naslovom „Prvi izbori za članove Europskog parlamenta u Hrvatskoj: očekivanja građana" na kojoj su glavni govornici bili Leko i Martinez.

 

Delegacija EU u RH

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal