Srijeda, 27 Veljača 2013 12:21

Policija vodi istragu o trovanju pasa, otrov se pojavio i u Zagrebu

Policija vodi istragu o trovanju pasa, otrov se pojavio i u Zagrebu vecernji.hr

Zagrebački Srebrnjak je nova kritična točka za vlasnike kućnih ljubimaca. Naime, otrov od kojeg su u strahu vlasnici pasa i mačaka diljem Hrvatske se pojavio i u tom dijelu grada.

"Jučer se naša Šira (osmomjesečna mješanka) otrovala još nepoznatim otrovom na području Srebrnjaka, točnije ulica Zeleni dol. Mi smo je na prvi znak trovanja (povraćanje, pjena na usta, tresenje) hitno odveli veterinaru te je sada na liječenju. Ovim želimo upozoriti sve ljude da dobro čuvaju svoje pse i djecu jer izgleda da trovanju još nema kraja", izvijestila je vlasnica jednog od pasa koji su žrtve dosad neviđene ljudske obijesti i gluposti.

 

"Nakon Splita, u posljednjih desetak dana zabilježeni su slučajevi postavljanja otrova i trovanja životinja u raznim dijelovima Zagreba: Maksimir, Kajzerica (Savski nasip), park Ribnjak, Zapruđe, Srednjaci (livada iza nebodera Braće Domany), livada kod Vinogradske bolnice, Krešimirov trg, Prečko (Jarnovićeva ulica), Pantovčak (ulice Goljak i Novi Goljak, park Zelengaj), Tuškanac. U Dubravi kod OŠ Retkovec bačeni su žganci sa slaninom i bijelim kristalićima, a u Poljanicama uz potok bačeno je meso sa staklom. Prijatelji životinja pozivaju građane da kod sumnje na trovanje pokušaju izazvati povraćanje ako je životinja svjesna i hitno je odvedu veterinaru te da prijave policiji i udrugama za zaštitu životinja svaki nalaz otrova i slučaj trovanja, kao i sumnju na trovača", poručuju Prijatelji životinja.

 

Zagrebačka policija istražuje trovanje pasa

 

U posljednja dva tjedna, u Zagrebu je otrovano 15-tak pasa, a većina ih je uginula. O kojem je otrovu riječ, još ne znaju ni u Info centru za kućne ljubimce: "Javljaju nam se ljudi, no ono što je bitno, trebalo bi taj otrov poslikati. Ovako su raznorazne špekulacije koje se objavljuju da je to otrov pužomor, bijeli prah, a nama ljudi dojavljuju da su to crvene i plave kuglice, a ja nisam još vidjela nikakav dokaz", poručuje Jadranka Dragović.

 

Do sada su trovanja pasa zabilježena na Maksimiru, Ribnjaku, Tuškancu, Britancu, Srebrnjaku, Zapruđu, Kajzerici, na Srednjacima, u Vukovarskoj, u Prečkom i na Pantovčaku, a Iva Samaržija tvrdi da je njezin njemački ovčar otrovan u Gajnicama, iako to nije službeno potvrđeno jer nisu radili obdukciju. "Bila je ideja da je napravimo jer smo bili svi iznenađeni i šokirani što je pas uginuo za par sati. No, onda su nam na Veterinarskom fakultetu rekli da otvaranje psa dođe nekih 700 kuna i onda kreće obdukcija koja se dodatno naplaćuje", tvrdi Iva Samaržija koja ipak sumnja da je pas otrovan.

 

"Njemački ovčar, star 8 godina koji je dan prije bio dobro, koji je bio cijepljen prije dva mjeseca, koji je u dvorištu kuće zbrinut i koji je čak izbirljiv pri hrani", opisuje psa Samaržija. To se dogodilo prošli petak kada je pao snijeg, pa ako je i nekog otrova bilo, on se nije više uspio vidjeti, poručuje vlasnica i naglašava da je pas uginuo u samo nekoliko sati. "On nije imao specifične simptome trovanja otrovom za štakore, veterinar nam je rekao da je to morao biti puno jači otrov", kaže Samaržija.

 

Sredinom mjeseca zagrebačka policija zaprimila je prijavu građana da su na području Maksimira, nasuprot Nove bolnice, njihovi kućni ljubimci nešto sumnjivo pojeli, otkrio nam je Zlatko Ancić iz PUZ-a. "Obilaskom uže i šire zone mjesta događaja na otvorenom smo prostoru susjednog Požarinja pronašli sumnjivu materiju koju smo poslali na analizu", naglasio je Ancić.

 

Zagrebački policajci zbog toga u posljednje vrijeme češće obilaze ulice i parkove, dodaje Ancić. "Ukoliko građani sumnjaju da je na nekoj lokaciji postavljena potencijalno otrovna tvar, to mogu prijaviti nadležnoj policijskoj postaji ili zatražiti pomoć policije na broj telefona 192", poručio je Ancić.

Izvor: Index

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

© 2020 Podstrana portal