Srijeda, 27 Ožujak 2013 16:10

Policija nabavlja papar - sprejeve

Policija nabavlja papar - sprejeve Screenshot/ Ilustracija Google

Hrvatski policajci uskoro će postati još opasniji - osim vatrenog oružja i pendreka, uskoro će biti opremljeni i tzv. papar sprejem, sprejem za samoobranu koji može oslijepiti napadača i u potpunosti ga onesposobiti na pola sat do sat vremena.

MUP je upravo raspisao natječaj za nabavku papar spreja, a ukupna vrijednost nabavke je 419.200 kuna - za što se može otprilike nabaviti oko 12.000 sprejeva., piše Poslovni dnevnik.

 

Prema riječima Dubravka Jagića, predsjednika Sindikata policije, inicijativa za novu "opremu za nerede" za hrvatske policajce došla je upravo iz te institucije.

 

- Bolje je čovjeka na taj način onesposobiti, nego ga ubiti - slikovit je Jagić koji dodaje kako se nada da pacijenti s ugrađenim pacemakerima ubuduće neće izazivati nemire "jer bi za njih taj sprej mogao biti poguban".

 

- Nitko se ne treba bojati prekoračenja policijskih ovlasti, ali u neredima će službena policijska osoba u budućnosti itekako koristiti tu opremu - kazao je Jagić koji dodaje kako je to u inozemstvu uobičajeni dio policijske opreme.

 

Inače, sprejevi za samozaštitu su tako dizajnirani da nema mogućnosti da se aktiviraju sami od sebe u torbici ili džepu, a domet im je do četiri metra, iako nije preporučljivo upotrebljavati ih ispod jednog metra. Sadržaj manje bočice je dostatan za barem četiri izbačaja po jednog sekundi ili dva izbačaja po dvije sekunde, što je i preporuka proizvođača.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal