Subota, 20 Travanj 2013 13:32

Papa Franjo zaredit će Splićanina Ivana Mladinea

Papa Franjo zaredit će Splićanina Ivana Mladinea Screenshot: Google Images

Splićanin Ivan Mladineo jedan je od desetorice budućih svećenika koje će papa Frane u nadolazeću nedjelju Dobroga Pastira zarediti u bazilici sv. Petra! Budući don Ivan pri kraju je studija i formacije u dijecezanskom kolegiju "Redemptoris Mater" u Rimu, iz koje su nam poručili kako je sada velika gužva jer su u tijeku duhovne vježbe koje traju već nekoliko dana.

U njima se priprema za primanje sakramenta svetog reda: molitvom, predavanjima, euharistijom, ispovijedi... Središnji čin svečanosti u nedjelju bit će zaziv Duha svetoga i polaganju ruku pape Frane na buduće svećenike. Zatim slijedi pomazanje na ruke u znaku križa.

 

Za vrijeme liturgije, budući svećenici obvezuju se na poslušnost Crkvi, siromaštvo života i održavanje celibata. Papa Frane u homiliji će im zasigurno na svoj specifičan i već sada prepoznatljiv način naglasiti trostrukost svećeničke službe: posvećivanje – kroz sakrament, navještanje Evanđelja i upravljanje zajednicom koja će im biti povjerena.

 

Talijani, Indijci i Argentinac

 

Papa Frane nekoliko se puta obratio svećenicima, ali nekako najupečatljivija je bila poruka na misi posvete ulja na Veliki četvrtak kada pape uobičajeno šalju poruke svećenstvu, jer se na tim misama okupljaju svećenici sa svojim pastirima – (nad)biskupom ili u ovom slučaju s Papom. Tom prilikompapa Frane bio je pozvao svećenike da ožive svoje mise te da na njima govore iz srca i s više strasti.

 

– Onaj svećenik koji ne izlazi iz sebe samog, propušta otkriti ono najbolje u ljudima. To najbolje u ljudima mu može proširiti srce. Ako svećenik ne izlazi iz sebe, postaje puki upravitelj – rekao je tomprilikom Petrov nasljednik.

 

Među ostalim kandidatima za svećenika su šest Talijana, dvojica Indijaca i jedan Papin sunarodnjak Argentinac. A 28-godišnji Ivan ima već starijeg brata svećenika Nikolu, te dvije sestre Mihaelu i Gabrielu koje su u karmelićanskom redu, u samostanu u španjolskoj Avili, koji je kod nas poznat po tome što se tamo nalazi i bivša glumica Edita Majić, piše Slobodna Dalmacija.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal