Nedjelja, 21 Travanj 2013 15:47

Milanoviću se trese stolica,sve više nazadovoljstva među članovima vladajuće stranke

Milanoviću se trese stolica,sve više nazadovoljstva među članovima vladajuće stranke Screenshot: Google Images

Ako u svibnju izgubimo i lokalne izbore, Milanovićev opstanak na premijerskoj poziciji mogao bi ozbiljno doći u pitanje – priznao nam je jedan SDP-ov dužnosnik, inače bliski suradnik hrvatskog premijera, analizirajući situaciju koja bi mogla nastati ako se na neočekivani poraz socijaldemokrata na izborima za Europski parlament nadoveže i loš rezultat na lokalnim izborima.

Cilj koji je prije nekoliko mjeseci zacrtao vrh SDP-a bilo je osvajanje Zagreba, Splita i Rijeke. Kako sada stvari stoje, Milanovićeva avantura s nametanjem Rajka Ostojića u Zagrebu drastično je smanjila SDP-ove šanse da zadrži svoju dugogodišnju izbornu utvrdu.

 

Sve manje SDP-ovaca vjeruje da bi i Ivo Baldasar mogao pobijediti u Splitu, pa bi socijaldemokratima mogla pripasti samo Rijeka, piše Slobodna Dalmacija.


- Ako izgubimo lokalne izbore, Bernardić bi preko noći mogao postati heroj ulice i ponovno doći na čelo zagrebačkog SDP-a. Kroz tu bi se organizaciju onda "kanaliziralo" nezadovoljstvo iz ostalih krajeva zemlje. Nije isključeno ni da nezadovoljnici u nekom trenutku od Milanovića zatraže da se povuče s mjesta premijera te da na njegovu poziciju dođe netko drugi – tvrdi naš sugovornik, navodeći da se upravo to dogodilo britanskom laburistu Tonyju Blairu, kojega je, mimo izbora, u premijerskoj fotelji 2007. zamijenio Gordon Brown.

 

Ovo je za Milanovića najcrnji scenarij jer pobuna ne bi došla od saborskih zastupnika ili ministara, nego s terena, iz stranačke baze koja bi za svoje predsjednike nakon lokalnih izbora mogla početi birati ljude koji predsjedniku SDP-a nisu po volji.

 

Ako pak SDP poraze u Zagrebu i Splitu nadomjesti osvajanjem Istre ili Zadra, te zadržavanjem Šibenika, Dubrovnika i Vukovara, biti će to kakva-takva utjeha.

 

Premijer Milanović imat će nešto bolju situaciju i relativni mir sve do okončanja idućih parlamentarnih izbora. A na njima ključ pobjede neće ležati u snazi Karamarkova HDZ-a nego u rezultatima vlastite vlade.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal