Utorak, 28 Srpanj 2020 22:20

Krilo Jesenice: Kamenjem zasuo vozilo hitne pomoći, ozlijeđeni zdravstveni radnici

Krilo Jesenice: Kamenjem zasuo vozilo hitne pomoći, ozlijeđeni zdravstveni radnici Foto: D.N. / Ilustracija

Zdravstveni radnici hitne pomoći zadobili su vidne tjelesne ozljede. Hrvatska udruga za medicinsko pravo reagirala je priopćenjem.

Priopćenje portala dalmacijanews prenosimo u cijelosti.

- Povodom današnjeg nesmiljenog napada na tim medicinske hitne pomoći Splitsko-dalmatinske županije u mjestu Krilo-Jesenice prilikom čega je nasilni suprug pacijentice zasuo vozilo hitne pomoći kamenjem pri čemu su zdravstveni radnici hitne pomoći zadobili vidne tjelesne ozljede, Hrvatska udruga za medicinsko pravo upućuje oštri javni apel svim državnim institucijama, ponajprije nadležnim državnim tijelima da se konačno zaustave i spriječe te sankcioniraju sada već svakodnevni i nebrojeni napadi na zdravstvene radnike.

Stupanjem na snagu izmjena i dopuna Kaznenog zakona s kojim je prije više od od godinu i pol dana definirano novo kazeno djelo - prisila prema zdravstvenom radniku - pokušalo se pravno zakonodavnim putem djelovati da se smanje i spriječe napadi na zdravstvene radnike. Statistika na žalost ne ide tome u prilog, te ja napada više nego ikada do sada. Stoga se Hrvatska udruga za medicinsko pravo s pravom pita je li ova odredba zakona ostala za sada samo mrtvo slovo na papiru.

Naime, susrećemo se sa situacijama da se dogode napadi na zdravstvene radnike, a da represivna tijela ne reagiraju ili reagiraju i dalje na način da zdravstveni radnici sami moraju pokretati kaznene progone protiv napadača ili ako se već podnese određena prijava protiv počinitelja, ista bude odbačena ili neprocesuirana.

Takvim primjerom državna tijela ne ulijevaju nikakvu sigurnost i povjerenje u rad državnih institucija kod zdravstvenih radnika je na najnižoj razini. Pitamo sa zašto nije provedena potrebna edukacija svim čimbenika da je nasilje nad zdravstvenim radnicima neprihvatljivo te da država promtno i oštro sankcionira takve situacije. Takvim pristupom i brzim reakcijama nadležnih tijela društvo i pojedinici bi shvatili težinu svakog pojedinog napada na zdravstvene radnike i posljedice koje takvi ekscesi imaju ne samo za zdravstvenog radnika, nego na zdravstvenu zaštitu koju upravo ti zdravstveni radnici moraju osigurati svakom pojedincu.

Strah kod zdravstvenog radnika te bojazan od novih napada, a da se s druge strane nema prevelike nade i povjerenja u državne institucije, dovodi do toga da zdravstveni radnici neće moći pružati zdravstvenu skrb na način kako bi to zaista mogli činiti da su sigurni u svom radnom okruženju.

I u ovom konkretnom slučaju mi i nadalje vjerujemo i nadamo se da će institucije ipak odraditi svoj posao što prije te sankcionirati ovakav nasilni čin. Ujedno smatramo da će ovakav slučaj i slični slučajevi potaknuti resorno ministarstvo na nužne promjene u zdravstvenom sustavu koje su potrebne na svim razinama zdravstvene zaštite.“, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Udruge dr. med. Miran Cvitković, specijalist pedijatar, subspecijalist intenzivne medicine.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal