Srijeda, 23 Siječanj 2013 08:17

Fra Berard (102): Don Ivane, uhvati se krunice!

Susret s najstarijim svećenikom i franjevcem u Hrvatskoj, koji će 22. rujna proslaviti 103. rođendan, fra Berardom Barčićem, iz franjevačkog samostana pulske župe sv. Antuna, iskustvo je za pamćenje i razmišljanje. Toliko dobrote, duhovnosti i skromnosti izvire iz krhkog tijela toga crkvenog, intelektualnog i životnog veterana, pa ne čudi što i danas, nadomak 103. rođendana, fra Berard služi mise i ispovijeda vjernike. Zatekli smo ga u njegovoj redovničkoj sobi, gdje nas je dočekao raširenih ruku i otvorenog srca. Svoju dugovječnost, koju prati bistar um, te brojne vrline, pripisuje Božjem daru.Na našu primjedbu da odlično izgleda, uzvraća: “To mi mnogi kažu, ali kako se osjećam, to zna samo Bog i Berard.” Ipak, priznaje nam da se cijelog života držao strogog režima prehrane, što znači da se nikada nije digao sit od stola. Ima problema s kralježnicom, koja mu je, kako pojašnjava, poput paragrafa, ali se ne žali. Strašna mu je pomisao da ostane nepokretan u postelji, no zaključuje, što je to u odnosu na vječnost. Poziva se na Gospu u Fatimi, koja je poručila: “Kada bi ljudi mislili na vječnost, drugačije bi živjeli život na Zemlji.”

Na pitanje da se ponovno rodi..., odmah nas prekida i veli: “Ne bih se želio roditi ponovno. Volio bih čim prije poći u raj.” Nastavljamo s pitanjem i fra Berard nam kaže:
– Ponovno bih odabrao ovaj životni put. Sretan sam i presretan što sam kršćanin, franjevac i svećenik – kazuje on. Danas, na pragu 103. godine, ne moli Boga da mu podari ni dan, ni mjesec, ni godinu života, jer bi to, po njegovim riječima, bilo bezobrazno, nego ga moli da mu dodijeli sretnu i blaženu smrt.

Bogat životni put

Fra Berard je ponosan na čestitku za
100. rođendan koju mu je osobno poslao
papa Benedikt XVI.

– Molim se da sretno plovim ovim morem života i da bez brodoloma stignem na obale nebeske Malte, naše nebeske domovine – veli nam fra Berard, koji će u rujnu obilježiti i 80 godina svećeništva. Ponosan je na čestitku za 100. rođendan koju mu je osobno poslao papa Benedikt XVI.  

A životni put fra Berarda doista je jedinstven i bogat, pa ga mnogi doživljavaju živućom Biblijom i enciklopedijom. Rođen je u Kamporu na Rabu 22. rujna 1910., maturirao je na državnoj klasičnoj gimnaziji u Splitu, redovničko odijelo obukao je u Dubrovniku, u franjevački red stupio je 1928., nakon četiri godine zaređen je u središnjem biskupskom sjemeništu u Splitu, nakon okončanog studija teologije, diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta.

Početkom 70-ih postaje profesor u Franjevačkoj gimnaziji u Splitu, te zatim biva izabran za upravitelja splitske Gimnazije na Poljudu. Iza njega je bogat književni i publicistički rad, autor je 13 knjiga, kao i romana “Ratna sjećanja jednog redovnika”, te više stotina publikacija iz raznih oblasti, od teologije i duhovnosti do botanike, koja mu je bila i ostala velika ljubav. Fra Berard sav se raznježi na spomen Dalmacije, pojašnjava nam koliko mu je ona bila i ostala u srcu, te poručuje: “Dalmacijo moja, zaboravit te neću.”

Na pitanje vidi li za „kormilom“ voljenog mu Splita, don Ivana Grubišića, kojem  rezultati ispitivanja javnog mnijenja daju valike šanse, fra Berard odmah uzvraća:“ Don Grubišiću bih preporučio da uzme u ruku krunicu i Bibliju, da moli Boga, te da pusti politiku”.

Na zidu sobe, pokraj čestitke sa slikom pape Benedikta XVI., zatim Alojzija Stepinca blaženog, počasno mjesto ima fotografija najvećeg hrvatskog prirodoslovca i znanstvenika, prof. dr. Ive Horvata. S dozom humora, naš neumorni sugovornik prisjeća se svog studija na PMF-u i studijskih ekskurzija, na kojima mu je profesor botanike Horvat stalno govorio, što mu je bilo krajnje neugodno: “Fratre, ti ćeš mene pokopati.” Kada  je do njega stigla tužna vijest o smrti dragog profesora, odlučio je otići na pogreb u Zagreb.

Posjetivši njegovu udovicu, ona mu je prenijela posljednju želju supruga, kako želi da se od njega oprosti njegov student fra Berard Barčić. Iako je pokušao pojasniti da je taj čin u nadležnosti njihova župnika, supruga preminulog profesora nije htjela ni čuti za drugu soluciju. “Dok sam držao oproštajni govor, prisjetio sam se njegove zapovijedi: ‘Fratre, ti ćeš mene pokopati’ Tako je i bilo, kroz smijeh podvlači fra Berard

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal