Utorak, 14 Svi 2013 16:01

Dalmatinski proizvodi dobit će novi znak - „Oznaka izvrsnosti – Pravo Dalmatinsko“

Dalmatinski proizvodi dobit će novi znak -  „Oznaka izvrsnosti – Pravo Dalmatinsko“ RERA SD

Javna ustanova RERA SD predstavila je projekt „Oznaka izvrsnosti – Pravo dalmatinsko".

Ova oznaka kvalitete dodjeljivat će se proizvodima i uslugama s područja dalmatinskih otoka, priobalja i zaobalja koje karakterizira najviši stupanj kvalitete a nastali su kao rezultat dalmatinske tradicije i znanja.

 

Na današnjoj prezentaciji u hotelu Park predstavnici Javne ustanove RERA predstavili su novi projekt „Oznaka izvrsnosti – Pravo dalmatinsko". Ovaj projekt sastavni je dio strateškog plana brendiranja Splitsko dalmatinske županije (SDŽ) s ciljem pružanja potpore gospodarstvu lokalne samouprave, poslovnih subjekata i autohtonih proizvoda županije.

 

Kako je u svom izlaganju pojasnio ravnatelj JU RERA SD, Srećko Radnić, namjena i cilj dodjeljivanja i korištenja ove Oznake je sustavno i trajno podizanje kvalitete hrvatskih proizvoda i usluga kao i očuvanje izvornog dalmatinskog identiteta i njegova promocija na domaćem i međunarodnom tržištu. Ovim se projektom želi potaknuti razvoj domaće proizvodnje i proizvodnih djelatnosti, stvaralaštvo i kreativnost ali i dalje poticati izvornost i očuvanje tradicije. U kontekstu Hrvatske kao buduće članice EU vrlo je važno očuvati izvornost, identitet i kvalitetu tradicijskih proizvoda i usluga ali i jačati zajedništvo domaćeg stanovništva za njihov razvoj.

 

„Oznaka izvrsnosti – Pravo dalmatinsko" dodjeljivat će se dalmatinskim proizvodima i uslugama koji posjeduju natprosječnu kvalitetu a proizvedeni su, odnosno pružaju se na području dalmatinskih otoka, priobalja i zaobalja a nastali su kao rezultat dalmatinske tradicije i znanja. Oznaka se sastoji od znaka i naziva Pravo dalmatinsko, u engleskoj inačici Premium Dalmatian. Znak oznake Pravo dalmatinsko je u skladu s vizualnim identitetom SDŽ i također sadrži prepoznatljivi element suhozida, a kao takav primjenjivat će se na proizvode i usluge u skladu s definiranim grafičkim standardima.

 

Predviđena područja ocjenjivanja proizvoda i usluga su poljoprivredna proizvodnja, eko proizvodnja, gastronomija, hoteljerstvo, nove tehnologije, poduzetništvo i druge djelatnosti.

 

Zadovoljstvo s pokrenutim postupkom brendiranja autohtonih dalmatinskih proizvoda i usluga iskazao je i župan SDŽ Ante Sanader naglasivši kako su ove aktivnosti u skladu sa strateškim odrednicama gospodarsko-društvenog razvoja županije. Predsjednik Upravnog vijeća RERE SD, Zlatko Ževrnja potvrdio je kako je ovo samo jedna od mjera koje ova agencija provodi s ciljem implementacije zadanih aktivnosti sadržanih u Strategiji brendiranja SDŽ kako bi ova županija bila prepoznata na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

 

Vijeće za dodjelu oznake, kao izvršno tijelo donijelo je odluku da prvo područje dodjeljivanja „Oznake izvrsnosti – Pravo dalmatinsko" bude područje tradicijske gastronomije, točnije: konoba. Upravo je dalmatinska konoba prepoznata kao prostor koji objedinjuje materijalnu i nematerijalnu baštinu, promotor je lokalne gastronomske tradicije i održivog razvoja. Priznati novinar Zlatko Gall predstavio je svoju publikaciju „Dalmatinska konoba" u kojoj navodi osnovne odrednice koje bi ovo tradicionalno mjesto dalmatinske kuhinje trebalo zadovoljavati. Za Galla konoba „nije samo živi i aktivni čuvar lokalne gastronomske kulture, već je i poticaj za maksimalno korištenje svih lokalnih ali i regionalnih resursa uvažavajući lokalne agrokulturne vrijednosti, prehrambene navike, tradiciju lokalne zajednice i šireg podneblja te čuvajući krajobraz, fragilne lokalne ekosustave te bioraznolikost." Dalmatinsku konobu definira kao ugostiteljskoturističku jedinicu za koju je karakteristična forma objekta zasnovanog na tradicionalnoj lokalnoj gastronomskoj ponudi (tzv.marendaškoj spizi), koristeći lokalne gastro ikone koje dijeli na one specifične za dalmatinsko zaleđe (pršut, panceta, sinjski arambašići, poljički soparnik i s.) te one dalmatinske obale i otoka (hvarska gregada, brudeti, brački vitalac i sl.). Za konobu je karakterističan i korespondirajući tradicionalni interijer te prihvatljive cijene.

 

Krajem svibnja Odbor za ocjenjivanje će donijeti konačnu odluku o kriterijima, zakonskim propisima i regulativi koja će se koristiti prilikom ocjenjivanja, a sukladno odluci krajem kolovoza bit će raspisan natječaj za prijavu konoba koje udovoljavaju kriterijima za dobivanje „Oznake izvrsnosti – Pravo dalmatinsko". Prvi dobitnici ove dalmatinske oznake bit će javnosti predstavljeni krajem godine na svečanoj promociji – Dan dalmatinske izvrsnosti.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal