Utorak, 09 Srpanj 2013 19:18

Brojka iznenadila čak i ministricu: Stiglo 774 tisuće, a ona očekivala 300 tisuća zahtjeva za legalizaciju

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš izvijestila je kako je zaprimljeno 774 tisuće zahtjeva za legalizaciju. Najviše ih je predano u Zagrebu, oko 88 tisuća.

Ministrica je Mrak Taritaš je kaže, iznenađena brojkom, jer je očekivala oko 300 zahtjeva. Prvi korak je, ističe, gotov. Sad tek treba krenuti u rješavanje tih zahtjeva. Ministrica će u iduća dva tjedna obići sve županije kako bi vidjela kakvi su im kapaciteti za rješavanje zahtjeva. Na razini države će organizirati i službe koje će rješavati zahtjeve. Mrak Taritaš tvrdi kako glavnina zahtjeva mora biti riješena kroz dvije godine, piše Index.

 

Samo u lipnju predano više od 570.000 zahtjeva za legalizaciju

 

Samo u lipnju je predano više od 570.000 zahtjeva za legalizaciju. Brojke su iznenađujuće i jer su prve procjene govorile kako je do isteka roka za legalizaciju predano oko 500 tisuća zahtjeva za ozakonjenje bespravne gradnje, a samo lipanjska brojka tu je procjenu nadmašila.

 

"30. lipnja, 15 minuta do ponoći u Poglavarstvu u Pisarnici još 20 ljudi je stajalo u redu. Dakle, govorim o 15 minuta do ponoći!", kaže ministrica Anka Mrak Taritaš.

 

A iznenadile su je i neke županije i općine za koje je očekivala drugačije podatke. "Ono što me malo iznenadilo je relativno mali broj zahtjeva u Kaštelima - imaju oko 30 tisuća stanovnika i uvijek je bilo razmišljanje da tamo ima veliki broj nelegalnih zgrada, a predali su svega šest tisuća zahtjeva. Ali to je sad tema".

 

Baš zato će se, poručuje ministrica, posebno analizirati svaki od 774 tisuće zahtjeva. Za to će biti potreban ogroman kapacitet i ljudstvo pa će Mrak Taritaš u iduća dva tjedna provesti na turneji po Hrvatskoj u razgovoru sa županima.

 

Ministrica procjenjuje da će oko 10 posto zahtjeva ipak biti odbijeno

 

Na razini države planiraju se oformiti posebne službe koje će rješavati zahtjeve. Plan je da ih se u iduće dvije godine riješi većina. Ministrica procjenjuje da će oko 10 posto zahtjeva ipak biti odbijeno. Na jesen kad padne lišće, naručit će i zračnu snimku na temelju koje će uspoređivati stanje na papiru sa stanjem na terenu.

 

"Mi za svaku zgradu koja je na toj snimci želimo imati podatke je li u postupku legalizacije, je li legalizirana i ima li dozvolu. Također ćemo vidjeti koji su to dijelovi zemlje gdje je bilo nešto manje zahtjeva, što je ostalo izvan postupka legalizacije. Tu je niz stvari koje treba napraviti. Jednako tako, mi ćemo od jeseni pripremiti projekte i programe sanacije gdje će država ili ući u izvorne prostorne planove ili u programe sanacije", najavila je Mrak Taritaš.

 

Od početka godine uklonjeno je 417 zgrada

 

Od početka godine uklonjeno je 417 zgrada, uglavnom onih koje su izgrađene poslije 21. lipnja 2011. Što se tiče onih koji nisu predali zahtjeve za legalizaciju, Ministarstvo je pripremilo dva scenarija.

 

"Jedan scenarij za one zgrade koje se nalaze na prostorima na kojima nije moguća gradnja. To su izvangrađevinska područja, prometni koridori. Za njih je moguć jedan jedini scenarij, a to je uklanjanje. Oni koji se nalaze na prostorima na kojima je moguća gradnja, njih će posjetiti građevinski inspektor, ako ih već nije posjetio, dostavit će im rješenje za rušenje. Ako to sami ne učine, dobit će novčanu kaznu i dat će im se mogućnost u određenom vremenu da ishode dozvolu. Zadnja sankcija će biti rušenje, ali će im se dati mogućnost ishođenja dozvole", ponovila je Mrak Taritaš, naglašavajući da su to klasične dozvole sa svom projektnom dokumentacijom i svim pratećim davanjima.

 

"Odaziv je veći od očekivanog i možda govori u smjeru da količina bespravnih objekata u Hrvatskoj je znatno veći od očekivanog"

 

Samo u Zagrebu je u zadnjem tjednu lipnja, pred istek roka za legalizaciju, dnevno stizalo čak tri tisuće zahtjeva. Slične su gužve bile i u drugim područnim uredima, pa je resorna ministrica Anka Mrak Taritaš za Media servis tada konstatirala. "Odaziv je veći od očekivanog i možda govori u smjeru da količina bespravnih objekata u Hrvatskoj je znatno veći od očekivanog", rekla je ministrica.

 

Hrvatskoj, sada članici EU, slijedi faza sređivanja stanja u prostoru u kojem će svim uredi po naputku ministarstva prvo rješavati predmete prema datumu zaprimanja, zatim potpune, te za dopunu dokumentacije davati rok od 60 dana.

 

Na kraju procesa legalizacije prostorna slika Hrvatske trebala bi biti bitno drugačija, očekuje ministrica. "Očekujem da će maksimum nekih problema u prostoru koji su se dogodili, glavnina bespravnih naselja, ipak biti legalizirana", rekla je uoči isteka roka Mrak Taritaš.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal