Subota, 08 Lipanj 2013 19:17

Arsen Bauk: Gay parovi sklapat će partnerstvo pred matičarem ili bilježnikom (VIDEO)

Arsen Bauk: Gay parovi sklapat će partnerstvo pred matičarem ili bilježnikom (VIDEO) Screenshot: Youtube

Sklapanje životnog partnerstva svečani je čin – to je jedna od definicija koja bi trebala stajati u budućem Zakonu o životnom partnerstvu, kojim će se propisati način registriranja istospolnih zajednica u Hrvatskoj i prava koje će te zajednice, odnosno partneri, imati, prenosi Slobodna Dalmacija.

U jeku žestokih javnih obračuna zagovaratelja braka kao isključivo zajednice muškarca i žene te onih koji se zauzimaju da ista prava mogu ostvariti i homoseksualci, u Hrvatskoj se, naime, priprema novi Zakon o životnom partnerstvu na kojemu radi skupina od desetak članova okupljenih u Ministarstvu uprave.

 

Zahtjevi istospolnih parova dosad su bili decidirani i jasni: žele da se njihovim zajednicama zakonski prizna pravo na brak i posvajanje djece. Međutim, unatoč "svečanom" tonu koji će obilježiti stupanje u takvu zajednicu, zakon na kojemu se radi u Ministarstvu uprave ta pitanja neće riješiti.


– Zakon će omogućiti registraciju istospolnih partnera, ali ta se zajednica neće zvati brakom. Registracija će biti zavedena u državnoj evidenciji, što znači da se osobe koje ozakone takvu zajednicu neće moći vjenčati s drugim osobama prije nego razvrgnu partnerstvo – prenio je neke pojedinosti zakona u pripremi ministar uprave Arsen Bauk.

 

Dakle, ozakonjena veza istospolnog para u Zakonu o životnom partnerstvu zvat će se "registrirano partnerstvo", a ne "brak", a razvrgnuće te zajednice neće se voditi kao "razvod", nego "raskid". Zakon neće spominjati "brak", "obitelj", ali ni posvajanje djece, koje je regulirano Obiteljskim zakonom, a koji je, pak, u domeni Ministarstva socijalne politike. Zakon o životnom partnerstvu neće regulirati obiteljske odnose, nego prije svega materijalna prava tih parova.

 

Iako su iz homoseksualnih udruga zatražili da se njihovim zajednicama prizna svih 60-ak prava koje heteroseksualnim brakovima omogućuje Obiteljski zakon, ni to se Zakonom o životnom partnerstvu neće potpuno prihvatiti.

 

– Novim zakonom priznat će se neka od tih prava, ali ne sva – kaže ministar Bauk. Također, iako će registracija partnerstva biti svečani čin, zasad se ne zna na koji će se način sklapati – pred matičarom, kod javnog bilježnika ili negdje drugo. Bauk je mišljenja kako to mora biti u nekoj od državnih institucija, ali sve detalje, kaže, ostavlja za javnu raspravu. Zakon bi do kraja godine trebao ući u saborsku proceduru, a u homoseksualnim udrugama se nadaju da će na snagu stupiti već 1. siječnja.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal