Ponedjeljak, 01 Srpanj 2013 10:25

Čestitke Liniću: Tržnice fiskalizaciju dočekale prazne!

Prodavači na tržnicama jednoglasni su: Fiskalizacija će nas uništiti. Sa 1. srpnja umjesto fiskalnih blagajni na tržnicama su osvanuli - prazni stolovi. Umjesto s pregačama i proizvodima koje na tržnici inače prodaju, prodavači su jutros stigli na tržnice samo kako bi se još jednom okupili u znak prosvjeda protiv sulude odluke ministra financija Slavka Linića, piše Index.

Još jednom su prodavači s tržnica pokušali vladajućima dati do znanja da fiskalne blagajne ne postoje na tržnicama nigdje drugdje u svijetu i da na tržnicama ne postoje uvjeti za fiskalne blagajne, te apelirali da se uvede paušalna naplata. "Mi ne krademo, radimo i pošteno državi plaćamo porez", poručuju. Pitaju se je li Vladi cilj još radnika pretvoriti u nezaposlene, gladne kruha.

 

Zbog fiskalizacije ponovno prosvjeduju prodavači na tržnicama u Splitu i Zagrebu

 

Prodavači na tržnicama u Zagrebu i Splitu i danas prosvjeduju zbog uvođenja fiskalnih blagajni. Nakon prosvjeda prodavača sa zagrebačke Trešnjevke i Črnomerca, danas ponovno prosvjeduju i prodavači s Dolca. U akciji su od ranog jutra. Podršku im je prošlog tjedan dao i gradonačelnik Milan Bandić, koji predlaže uvođenje prijelaznog rješenja, a u konačnici paušal.

 

Svojim kolegama iz Vlade je poručio: "Odgovornima preporučujemo da obiđu tržnicu u Barceloni i na Mediteranu. Neka vide da ni jedna zelena ploha koja je duša trgovanja na tržnicama nema fiskalizacije. Ako se već moje kolege iz Vlade mogu šminkati sa carskom obitelji iz Japana na Dolcu, onda neka razumiju ove ljude". Ukoliko ne bude sluha za njegov prijedlog, Bandić je trgovcima obećao osigurati fiskalne blagajne iz gradskog budžeta.

 

Pobuna protiv fiskalizacije traje i u Splitu. Tamošnji prodavači voća, povrća i ribe tvrde da je nemoguće uvesti fiskalne blagajne iz praktičnih razloga, između ostalog i zato što cijena voća i povrća nije ista rano ujutro i u podne. Prosvjednicima se pridružuje i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar koji smatra da nije problem u fiskalizaciji već u tehničkoj provedbi tog zakona: "Pokušat ću razgovarati s ministrima ili s nekim iz ministarstva da se dogovorimo ili za nekakav prijelazni period ili nekakav paušal dok im se tehnički ne omogući da to imaju. Ali tu isto tako i koncesionar tržnica mora dati svoje mišljenje i ne mogu se pravdati da to nisu znali. Nastojat ću razgovarati i s rukovodstvom tržnica i ribarnice da vidim što oni kažu i zbog čega u tehničkom smislu nisu pripremili sve ono što je potrebno".

 

Prodavači upozoravaju da će fiskalne blagajne biti neupotrebljive na otvorenim tržnicama koje su podložne vremenskim uvjetima. No splitski gradonačelnik smatra da bi njihovo natkrivanje uništilo dušu tržnica. "Ako to provedeno do kraja izgubit ćemo 'pazar'. To će biti jedan zatvoren prostor gdje će sve biti upakovano i pripremljeno. Morat ću razgovarati s ministarstvom da vidim postoji li nekakav način da produljimo stupanje toga na snagu, a da ljudi ipak plaćaju porez. Jer oni ne bježe od toga. Bitno je da ipak zadržimo taj štih Mediterana i končano cjenkanje iza podneva, kad padne cijena. Meni se to uvijek sviđalo, većina nas je i navikla tako kupovati. Tako da to i jest problem", zaključio je Baldasar.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal