Srijeda, 17 Travanj 2013 19:37

Podstrana: Prosječna 60-ka je stara više od 11 godina.

Kako znamo ljudima iz općine Podstrana se ne sviđaju autobusi koje Promet iz svog voznog parka odvaja za liniju pod brojem 60, koja ide do Omiša, što je i naša anketa dokazala gdje je oko 70% građana Podstrane nezadovoljno, samo 4% je zadovoljno, 12% smatra nije loše, ali da treba poboljšanja te 14% se izjasnilo da se ne vozi busevima.

Neko vrijeme smo pratili liniju i došli do zaključka da je prosjek starosti autobusa koji voze tu dionicu oko 11.3 godine. Ali to i nije toliko vjerodostojna informacija jer 50% vremena voze garažni brojevi 171, 172 i 168 čija starost se kreće oko 16 godina, a samo 1% vremena vozi autobus s garažnim brojem 273 starosti 4 godine i autobus s garažnim brojem 216 starosti 7 godina. Fotografije triju buseva koji najčešće voze možete pogledati u galeriji.


Ujedno smo par pitanja postavili načelniku gopodinu Miranu Tomasoviću vezano za suradnju općine Podstrana s Prometom .


Koliko Općina izdvaja za Promet Split?

Od početka 2012. općina Podstrana izdvaja cca. 1.000.000,00 kn godišnje i to 205.000,00 kn za nabavku novih autobusa /natječaj još nije raspisan/, a ostatak za subvencije pokaznih karata za đake, studente i penzionere. Do kraja 2011. Za Promet nismo izdvajali ni kune.

 

Koji je razlog tomu što na linijama kroz Podstranu redovito voze stariji, derutni autobusi?

Nema opravdanog razloga, ali se kao razlog spominje podatak da općina nije sudjelovala u kupnji novih autobusa kao što su to činile neke druge općine /Dugopolje, Solin, Split itd./, iako taj razlog po nama ne stoji jer je linija Split Omiš druga po rentabilnosti u cijelom sustavu Prometa, za razliku od većine linija koje su neprofitabilne.

 

Isto smo i upitali gradonačelnika Omiša, gospodina Ivana Škaričića.


Koliko vaša općina izdvaja za Promet i zašto na toj liniji (autobusi s oznakom linije 60) voze pretežito stariji busevi?

U svezi s vašim upitom od o Prometu d.o.o. Split, dajemo vam podatak o obvezi Grada Omiša rečenoj tvrtki u 2012.g. u iznosu od 882.995,16 kn za potpore učeničkog/studentskog prijevoza na svim linijama kao i za subvenciju nerentabilnog polaska na liniji br.60.
Potvrđujemo kako zaprimamo prigovore korisnika o dotrajalosti vozila na liniji br.60. tijekom školske godine.
Zašto se to događa odgovor je u Prometu d.o.o. Split jer je logično očekivati da bi cijena usluga i racionalizacija poslovnog procesa trebali osigurati potrebnu obnovu voznog parka.

 

Kontaktirali smo i nadležne u Promet Splitu i postavili im sljedeća pitanja.

 

-Zašto se ne smanji prosječna starost autobusa uvođenjem tj. zamjenom starijih autobusa za novije?
-Zašto zimi voze stariji autobusi a ljeti noviji? Smatra li promet da su turisti važniji od lokalnog stanovništva?
-Postoji li ikakav plan u bliskoj budućnosti o "pomlađivanju linije"?
-Koliko subvencije za građane Promet prima od općine Dugi rat, koliko od Omiša , te koliko od Podstrane?


Na što su nam odgovorili dopisom:

Rentabilnost linije 60 ne razlikuje se ni u pozitivnom ni u negativnom smislu od ostalih gradskih linija, jer kao komunalno Društvo rentabilnost gledamo na cijeloj mreži linija.


Na svakoj liniji pa tako i na liniji broj 60 uvijek nastojimo da prometuju što noviji autobusi ovisno o dnevnoj raspoloživosti autobusa. Linija broj 60 proteže se kroz općinu Podstrana, Dugi rat i grad Omiš, a u posljednje nabavke 2007.g., 2008.g i 2012.g. nabavljeno je ukupno 82 autobusa gdje je najviše u kapitalnim donacijama sudjelovao grad Split, potom u različitim udjelima ostale općine i gradovi suvlasnici Prometa Split, svi osim općina Podstrana, Dugi rat i grada Omiša.


Stoga ne bi bilo pravedno da na područja gradova iIi općina suvlasnika koji su sudjelovali u nabavci novih autobusa, prometuje stari autobusi, odnosno nemamo toliki broj novih autobusa kojima bi zadovoljili sve linije.


Stariji autobusi imaju sustav za grijanje ali nemaju klima uređaj, stoga ljeti nastojimo barem dijelom omogućiti veću udobnost s obzirom na duže vrijeme putovanja na liniji broj 60. Na našim linijama važan nam je svaki putnik bio on turist iIi lokalni stanovnik jer usluga kao usluga mora biti općenito našto višem nivou bez obzira na godišnje doba i strukturu putnika.


Pomlađivanje linije kako navodite, ne ovisi samo o nama kao prijevozniku već i o lokalnoj samoupravi koliko ima volje i želje sudjelovati u radu i sufinanciranju usluge javnog prijevoza posebice kada je lokalna samouprava i suosnivač Društva za prijevoz putnika. Promet d.o.o. Split, nije osnovan radi sebe nego sa svrhom pružanja usluge javnog prijevoza putnika na području osnivača, a sve u korist njihovog stanovništva. Promet ne prima subvencije za gradane, već vlasnici Prometa subvencioniraju putovanja svog stanovništva do realne cijene karte.

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama