Utorak, 08 Listopad 2013 16:48

Podstrana: Obilježen Dan neovisnost​i

Hrvatska je prije 22 godine raskinula s Jugoslavijom. U spomen na odluku Sabora, donesenu u podrumu INA-ine zgrade, kojom je formaliziran istek moratorija Europske zajednice na odluku o samostalnosti, slavimo Dan neovisnosti.

Odluku da Hrvatska ne smatra legitimnim i legalnim nijedno tijelo dotadašnje SFRJ i da ne priznaje niti jedan pravni akt bivše federacije koja više kao takva ne postoji, tadašnje je državno vodstvo donijelo u podrumu INA-ine zgrade u zagrebačkoj Šubićevoj ulici. Povijesna sjednica Sabora nije se održala na Markovom trgu jer su dan prije zrakoplovi JNA bombardirali središte Zagreba, u njemu i Banske dvore u kojima je stolovao predsjednik dr. Franjo Tuđman.

 

Tim povodom su vijećnici općine Podstrana na čelu s predsjednikom vijeća Tomislavom Buljanom i načelnikom Mladenom Bartulovićem položili vijenac i zapalili svijeću za sve poginule za nezavisnu republiku Hrvatsku kraj centralnog križa na groblju Ban. Molitvu za sve poginule je vodio župnik don Petar Dukić ,a himnu su odsvirali članovi Hrvatskog katoličkog glazbenog društva Podstrana.

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama