Nedjelja, 14 Travanj 2013 17:06

Odaziv mještana Podstrane na izbore za EU parlament do 16:00 sati

Odaziv mještana Podstrane na izbore za EU parlament do 16:00 sati Screenshot: Index

Hrvatska danas izlazi na svoje prve EU izbore. Od sedam ujutro građani mogu izaći na birališta koja će biti otvorena sve do 19 sati. Prvi put birači se susreću s otvorenim listama - svoj glas mogu dati i stranci, ali i kandidatu.

Od ukupnog broja biračkih mjesta u Podstrani, podaci su dojavljeni s 5 biračkih mjesta. Na tim biračkim mjestima upisano je ukupno 7.358, a glasalo je svega 487, odnosno svega 6.62 posto, što je najmanji postotak u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji.

 

U ostalim općinama Splitsko dalmatinske županije izlaznost se kreće od 10-25%.

 

Nema većih nepravilnosti, GONG poziva svećenike da se suzdrže od izbornih propovijedi

 

Izborni dan do 11 sati u Hrvatskoj i inozemstvu prolazi bez dojava GONG-u o većim nepravilnostima. Sudeći prema malobrojnim pozivima građana u GONG koji dojavljuju manja kršenja izborne šutnje ili probleme birača bez važećih osobnih iskaznica koji nisu upisani u popis birača, izborni dan prolazi bez ozbiljnijih dojava o izbornim nepravilnostima. Što se tiče društvenih mreža, objave novih sadržaja trećih osoba, koje nisu sudionici izbora, ne smatraju se izbornom promidžbom, odnosno kršenjem izborne šutnje koja u Hrvatskoj traje do danas do 19 sati.

 

GONG također poziva vjerske službenike da se suzdrže od javnog iznošenja vlastitih političkih preferencija tijekom misnih slavlja jer se to može smatrati utjecajem na slobodan izbor političkih predstavnika.

 

Ukupno 336 kandidata

 

"Političkih stranaka koje sudjeluju na izborima ukupno je 40, kandidatkinja je 129 (38,39 posto), muških kandidata je 207 (61,61 posto). Ukupan broj kandidata je 336, a prosjek starosti kandidata je 46,22 godine", najavio je sastav kandidata predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin koji je objasnio i sustav glasanja - zaokružujemo broj uz željenu kandidacijsku listu uz jednu novinu.

 

"U slučaju da birač želi jednoj kandidatkinji ili kandidatu s te liste dati prednost tada će zaokružiti i redni broj ispred imena te kandidatkinje odnosno kandidata kojem daje prednost - to je takozvani preferirani glas", objasnio je.

 

Kampanja za euro izbore trajala je tri tjedna, svi kandidati predstavljali su se biračima diljem Hrvatske. Cilj je, naravno, prestižno mjesto u Europskom parlamentu gdje Hrvatska, nakon današnjih izbora, šalje 12 zastupnika.

 

Oni će, uz predstavnike svih zemalja članica Europske unije, odlučivati o važnim pitanjima poput proračuna ili primanju novih članica. Budući da 1. srpnja Hrvatska postaje dio europske obitelji, naši zastupnici ulaze u aktualni saziv Europskog parlamenta koji je konstituiran 2009. godine. Tako ćemo već iduće godine ponovno na EU izbore koji će se održati istodobno u svim zemljama članicama.

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama