Četvrtak, 09 Svi 2013 15:26

Eko akcija čišćenja mora u Podstrani

Povodom Dana hrvatskih voda 11. 5. 2013. Kristijan Curavić, Predsjednik Guwaa organizacije u suradnji s partnerima Fundacijom Princa Alberta II od Monaca, Ekonomskim fakultetom u Splitu i Fakultetom političkih znanosti iz Zagreba organiziraju najveću regionalnu akciju čišćenja voda u Hrvatskoj.

Ova akcija je dio projekta svjetskog čišćenja mora koje se planira za 26.9.2013. sa sjedištem u Monacu. Cilj ove akcije je očistiti Jadransko more i rijeke na lokacijama koje nisu obuhvaćene koncesijom s obveznim čišćenjem kao i pripremiti njene sudionike za veliku svjetsku akciju.


U akciji je obuhvaćena cijela Hrvatska, po prvi put je povezana kontinentalna Hrvatska s Istrom i Dalmacijom u jednom zajedničkome cilju, očuvanju našeg najvrjednijeg bogatstva, naših voda i mora koji su preduvjet za turizam, opstanak i razvoj Hrvatske. Gradovi sudionici su: Cres, Dubrovnik, Hvar, Karlovac, Kaštela, Korčula, Krk, Omiš, Mali Lošinj, Opatija, Osijek, Petrinja, Ploče, Podstrana, Poreč, Pula, Rijeka, Rovinj, Split, Umag, Vukovar, Zadar.


U organizaciji same akcije posebno je bitno istaknuti tim od 40 studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu koji koordiniraju cijelom akcijom. Nadalje, svoju podršku akciji kroz aktivno sudjelovanje u njoj iskazali su pripadnici Hrvatske vojske i MORH s ministrom Antom Kotromanovićem, pripadnici ATJ Lučko, Specijalna policija Ajkule iz Rijeke, vatrogasci, DVD, lokalne HVIDR-e po gradovima, osnovne škole s djecom u cilju njihove edukacije, DVD Podstrana, Kulturno športsko društvo Artorius, Jedriličarski klub Podstrana, ronilački klub Open water koji predvodi ronjenje na plaži sv. Martin kao i 4. gardijska brigada iz Splita.


Ova akcija će se nastaviti i u budućnosti obilježavajući tako dan Hrvatskih voda i uključujući sve više gradova. Prema procjenama s terena očekuje se kako će se u ovoj akciji izroniti cca 40.000 tona krupnog i sitnog otpada širom Hrvatske.


Pozivamo Vas da nam se pridružite u Podstrani, na plaži sv. Martin u subotu, 11. 5. 2013. u 12:30 kako bi ste svjedočili rezultatima akcije i porazgovarali s njenim organizatorima i sudionicima.

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama