Srijeda, 27 Veljača 2013 16:50

Vlada kani uzeti i ono što ne bi trebala moći - Znanje!

To je kao da vam sudac u nogometu u zadnjim trenucima utakmice promijeni pravila. Pa odredi da pobjednik nije tko zabije više, nego manje golova – tumači prof. dr. Igor Radeka sa Sveučilišta u Zadru kada govori o novom, netom donesenom Pravilniku o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja koji će, prema njegovu dubokom uvjerenju, u konačnici dovesti do vala otkaza, posebno kada su društveno-humanističke znanosti u pitanju.


Netko tko je viši asistent na Kroatistici i kojemu nedostaje još godina dana do prelaska u više znanstveno zvanje docenta ovim se pravilnikom suočava s potpuno novim uvjetima. On će ubuduće, tumači prof. dr. Radeka, trebati objavljivati i u stranim znanstvenim časopisima kako bi napredovao u znanstvenoj hijerarhiji.

 

- No, što ako se čovjek do sada bavio hrvatskim pravopisom? Koja će to strana znanstvena publikacija biti zainteresirana da objavi tekst o našem pravopisu? Ni jedna relevantna – kaže prof. dr. Radeka, koji upozorava na opasnost da će se, zbog promijenjenih kriterija, dio znanstvenika naći pred otkazom.

 

On je potpredsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja koji je u svojem priopćenju od utorka Pravilnik nazvao - skandaloznim.

 

'Žele napraviti buku'

 

"Najradikalnije promjene napravljene su u društvenim i humanističkim znanostima za koje su predviđeni posve neprimjereni kriteriji iz prirodnih i tehničkih znanstvenih područja, dok je pravna struka izuzeta iz međunarodnog vrednovanja zahvaljujući svojim utjecajima u politici. Preciznije, izravno od premijera", navodi se u priopćenju Nezavisnog sindikata.

 

- Redovni sam profesor na fakultetu i odgovorno tvrdim da pravna znanost ni po čemu nije drukčija od ostalih društvenih i humanističkih znanosti. Štoviše, usporedbe hrvatskog pravosuđa i europskih pravosuđa prije bi našle svoje mjesto u međunarodnim znanstvenim publikacijama nego članci o Stjepanu Radiću ili hrvatskom srednjem vijeku – ističe Radeka.

 

Prof. dr. Nada Vehovec, predsjednica Nacionalnog vijeća za znanost koje je usvojilo Pravilnik, tvrdi da je on uravnotežen i da uopće neće dovesti ni do kakvih kataklizmičkih posljedica, kako to imputira Nezavisni sindikat.

 

- Žele napraviti veliku buku radi buke, ne radi nečega drugog. Pa upravo su mladi željeli ove promjene i podizanje kriterija. Sigurna sam da će oni propisane kriterije riješiti bez ikakvih problema – uvjerena je prof. dr. Vehovec.

 

Ona naglašava da podizanje međunarodne vidljivosti radova uopće ne podrazumijeva da će znanstvenici morati objavljivati svoje radove u inozemstvu po svaku cijenu, jer i u Hrvatskoj već postoji niz časopisa koji su indeksirani u raznim međunarodnim bazama. Predsjednica Nacionalnog vijeća također demantira da je pravo izuzeto zbog snažnog pravnog lobija i golemog utjecaja politike.

 

- Političke elite uopće ne poznajem i one nemaju nikakve veze s tretmanom pravne znanosti u Pravilniku. Sva istraživanja posljednjih 20 godina pokazuju da se pravna znanost zbog objektivnih razloga razvijala drukčije od ostalih društvenih znanosti i zato smo za njih odredili drukčija, lakša pravila – zaključuje Vehovec.

 

Prenosi: Slobodna Dalmacija

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal