Subota, 23 Veljača 2013 16:07

Velika akcija HGSS-a na Kamešnici: Četvero alpinista zatrpala lavina

Tijekom zimskog uspona na najviši vrh Kamešnice, snježna lavina zahvatila je četvero alpinista. HGSS je dojavu o nesreći zaprimio, nešto prije 14 sati od jednog alpinista koji je zahvaćen lavinom. Na teren je upućen helikopter HRZ-a sa timom spašavatelja i dva liječnika HGSS-a.

Neizvjesno je hoće li helikopter zbog niske naoblake moći nadletjeti mjesto nesreće, zato su upućene i zemaljske ekipe gorskih spašavatelja iz Splita, Šibenika, Gospića i Zadra, koji će se probijati ka mjestu nesreće na skijama i uz pomoć alpinističke opreme, javlja HGSS.

 

Radi se o nadmorskoj visini oko 1.800 metara. HGSS komunicira s dvojicom zahvaćenih, koji se ne mogu osloboditi snježnog pokrivača, dok o stanju drugo dvoje alpinista, za sada nema informacija.

 

Spašavatelji su došli do pod lavinu i uspostavili glasovni kontakt s trojicom zahvaćenih alpinista. Radi se o lavini koja je vrlo duga i pokrenula sa na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara, a zaustavila na oko 1.000 metara nadmorske visine. Područje lavine je dugo oko 500 metara, no spašavatelji se još uvijek nisu probili do lavinskog stožca. Helikopter je iskrcao ekipu nešto niže, a na mjestu nesreće se probijaju i druge ekipe gorskih spašavatelja, piše Index.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal