Utorak, 05 Veljača 2013 16:32

Već su sklopljene prve narudžbe: Dalmacijavino opet može izvoziti alkoholna pića

Tvrtka Dalmacijavino napokon je dobila trošarinski broj čime joj je nakon dugo godina ponovno omogućen izvoz alkoholnih pića.

"Zapravo nam je pojednostavljeno poslovanje jer smo kod nabavke sirovina u ovom periodu morali plaćati trošarinu odmah na ulazu, a od ovog trena možemo nabavljati sirovinu, slagati proizvode, a kada se upute na tržište, tog trenutka ćemo trošarinu obračunati prema državi i svoje obveze izvršiti. U prednosti smo po dvije okolnosti - nabavljamo sirovine bez plaćanja trošarine unaprijed i možemo slobodno izvoziti naše proizvode", rekla nam je direktorica proizvodnje u Dalmacijavinu Lada Terzić.

 

Već su sklopljene prve narudžbe koje će biti otpremljene krajem mjeseca. Riječ je o tvrtkama za distribuciju pića u Bosni i Hercegovini, te u Sloveniji. Za njih će se izvoziti asortiman koji se, od ponovnog pokretanja proizvodnje u stečaju, proizvodio samo za naše tržište, a to su između ostalog votka, pelinkovac, amaretto, amaro i gin.

 

Nastavak proizvodnje podigao je i cijenu Dalmacijavina.

 

"To je podiglo cijenu cijele tvrtke. Kada imate tvrtku koja na tržištu ima proizvod, to naravno nije isto kao i kupiti samo prazan pogon koji se tek treba staviti u funkciju", kaže Terzić.

 

Samo brendovi Dalmacijavina sada vrijede 37 milijuna kuna. Kad se tome pridodaju nekretnine i osnovna sredstva, tvrtka vrijedi 210 milijuna kuna. Upravo će se za taj iznos prodavati imovina tvrtke, kao jedna cjelina, na prodajnom ročištu koje će se u ožujku održati na Trgovačkom sudu.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal