Petak, 15 Ožujak 2013 17:14

Mamić okpio najbolje odvjetnike, prespavat će u pritvoru (VIDEO)

Mamić okpio najbolje odvjetnike, prespavat će u pritvoru (VIDEO) Arhiva

 Uhićen je na Maksimiru nešto prije 17 sati. Član IO -a HNS -a i gazda Dinama prekršio je nekoliko zakona istupom u kojem je i na nacionalnoj osnovi izvrijeđao ministra Željka Jovanovića.

 

 Priveden je zbog kršenja članka 325. Kaznenog zakona koji zabranjuje javno poticanje na nasilje i mržnju. Zbog govora mržnje Mamiću prijeti do tri godine zakona.

 

Mamić je u jutarnjoj emisiji Soundset radija, među ostalim, rekao kako ministar Željko Jovanović "mrzi sve hrvatsko" i da "kao Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu ne može voditi taj najvažniji resor u Hrvatskoj".

 

 

Iz DORH-a : "U odnosu na događaj i osobu koju spominjete u upitu, nadležno državno odvjetništvo će pravovremeno objaviti priopćenje"

 

Predsjednik republike Ivo Josipović danas je najoštrije osudio izjave izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića upućenih na račun ministra znanosti obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, nazvavši ih govorom mržnje, piše jutarnji.hr

 

Osudama se priključio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekavši da Mamić mora odgovarati za ono što izgovori.

 

Iz Jovanovićeva ministarstva poručili su kako očekuju da će mjerodavne institucije poduzeti ono što je potrebno s obzirom na to da je riječ o kaznenom djelu.

 

Okupljeno odvjetništvo Zdravka Mamića 

 

Prenoćit će u policijskoj postaji zbog vrijeđanja ministra Željka Jovanovića na nacionalnoj osnovi te poticanja na mržnju. Prijeti mu tri godine zatvora. Potvrdio je to njegov odvjetnik Mate Matić, koji je dodao kako će Mamić sutra biti prebačen za Županijski sud u Zagrebu.

 

"Ovo je politički slučaju, nema drugog predznaka. Neprihvatljivo je da se medijima dopušta unaprijed govoriti o kaznenom djelu mržnje. Zamjeram istup predsjedniku države i kolegama koji daju svoja viđenja o predmetu", rekao je njegov odvjetnik Mate Matić, te dodao: "Ovdje se radi o nekoj vrsti uvrede, ali slične ili možda još i gore uvrede su se dogodile i sa druge stane. I to ne tako davno. Zato što netko ima imunitet ne može se ponašati kako se ponaša. Kako je Zdravko? Navikao je on na smicalice. Revoltiran je što mora prenoćiti jer ima obiteljskih obaveza  Sam način postupanja je neprihvatljiv jer moraju postojati neki jaki subjektivni elementi za kazneno djelo".

 

 

 Od ostalih odvjetnika stigli su Ante Madunić, Jadranka Sloković, a onda i Mate Matić koji je po dolasku novinarima rekao: "Zaista smo daleko došli ako ćemo u demokraciji ljude zatvarati za izrečenu rečenicu. Nisam siguran da je to dobro. Pitanje je radi li se o kršenju zakona ili je izrečen jedan stav u revoltu. Pitanje je namjere", rekao je Matić.

 

"Ipak se radi o jednoj rečenici koja definitivno ne nanosi nikakvu posebnu štetu, ako ne damo tome poseban značaj. Ovdje se tome želi dati poseban značaj očito zbog imena i prezimena Zdravka Mamića. Mislim da to neće biti dobro i to je dalo puno veće tenzije od onih koje je objektivno treba u njima sagledavati", dodao je.

 

Iz Dinama su odbili komentiranje uhićenja Zdravka Mamića.

 

 

 

 

Video sadržaj

Youtube

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal