Utorak, 02 Travanj 2013 13:34

U Sisku se poslijepodne očekuje vrhunac vodnog vala

Veliki vodni val prijeti Sisku. Jučer u noći zatvorena je državna cesta Sisak- Popovača, a na području srednjeg Posavlja rastu vodostaji Save i Kupe. Cijelu noć dežurale su vatrogasne ekipe. Mještani grade zečje nasipe, zatvorene su prometnice, a vrhunac vodostaja se očekuje poslijepodne.

"U ovim trenucima i vodostaj Kupe u Jamničkoj Kiselici je prešao 680 cm tako da smo na granici uspostave izvanrednih mjera obrane od poplava. Cijeli dan rast će vodostaj na području Siska, čak do kasno u noć, pa onda stagnacija, a nakon toga porast vodostaja prema Jasenovcu. Naravno da ni kiša koja sad pada ne olakšava situaciju, ali ljudi su na terenu, ojačavaju se nasipi i unatoč svemu mislim da ćemo uspjeti održati sustav obrane od poplava u punoj funkciji", rekao je Zoran Đuroković iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih Voda Media servisu.

 

"Idućih pet dana zbog raskvašenosti nasipa na cijelom području budno ćemo provoditi mjere obrane od poplava"

 

Najgore tek slijedi, a težište problema je na sisačkom i jasenovačkom području. "Idućih pet dana zbog raskvašenosti nasipa na cijelom području budno ćemo provoditi mjere obrane od poplava", dodaje. Kritično je i na području Zagrebačke županije. Vatrogasne ekipe su u pripravnosti, a dežurstva su organizirana i tijekom noći".

 

Za sad je sve pod kontrolom, kaže zapovjednik Stožera, zamjenik župana, Rudolf Vujević. "U okolici Velike Gorice, Kloštar Ivaniću, Gradecu, imamo problema s klizištima u Samoboru i Svetoj Nedjelji. Nažalost i dalje pada kiša. Jučer se voda povukla, ali ne prijeti nam Sava već pozadinske vode i vode iz šume pa moramo biti pripravni. Stožeri su aktivirani i dalje prate situaciju na terenu", kaže Vujević.

 

Osigurani autobusi za eventualnu evakuaciju, Crveni križ će se pobrinuti za pokrivače, hranu i piće

 

"Zbog obilnih kiša na području grada Siska na snazi su izvanredne mjere od poplava. Budući se tijekom dana te u noći očekuje dolazak vodenog vala u Sisak, gradonačelnik Dinko Pintarić jutros se hitno sastao s članovima Stožera zaštite i spašavanja: zamjenikom gradonačelnika i načelnikom Stožera Aganom Velićem, te članovima Miroslavom Golubom, zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska, Zlatkom Kišom, voditeljem Odsjeka za održavanje Grada Siska, Miroslavom Mesićem, direktorom Komunalca Sisak i Zdravkom Perkovićem, direktorom Sisačkog vodovoda.

 

Oni su ga obavijestili kako je na području grada Siska stanje pod kontrolom, a sve su službe na terenu. Operativni tim Stožera zaštite i spašavanja provodi sve potrebne mjere za obranu od poplava stanovništva s ugroženog područja. U koordinaciji s Centrom 112 i Hrvatskim vodama, tijekom dana će na najugroženije lokacije biti poslani kamioni s pijeskom i vrećama, a u suradnji s mjesnim odborima i lokalnim DVD-ima radit će se zečji nasipi. Auto promet Sisak će osigurati autobuse za eventualnu evakuaciju stanovništva, a bit će pripremljen i smještaj u dvorani OŠ 22. lipnja dok će Gradsko društvo Crvenog križa Sisak osigurati pokrivače, hranu i piće", stoji u priopćenju poslanom iz ureda sisačkog gradonačelnika.

 

''Svi su operativci na cesti"

 

Zbog obilnih kiša na području grada Siska na snazi su izvanredne mjere od poplava. Budući da se tijekom dana i u noći očekuje dolazak vodenog vala u Sisak, jutros se hitno sastao Stožer zaštite i spašavanja. Zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera Agan Velić izvijestio je kako je na području grada Siska stanje pod kontrolom, piše Index.

 

''Najugroženije je Staro Pračno s obzirom na to da očekujemo val rijekom Kupom i Žabno. Zasad imamo u selima iza drugog lijevog odvojka, gdje isto voda raste. Za sada kuće nisu ugrožene, sad ostaje da vidimo koliko bi voda mogla rasti'', rekao je Velić.

 

O stanju na sisačkom području izvijestio je i gradonačelnik Siska Dinko Pintarić. ''Svi su operativci na cesti. Sva naša javna poduzeća obavljaju svoj posao. Operativni stožer vodi gospodin Velić. Ja sam u stalnom kontaktu s Hrvatskim vodama. Vatrogasne postrojbe su vani, DVD-i su vani. Najava je da će tijekom popodneva odnosno noći, u najneugodnije vrijeme veliki vodeni val Kupe zahvatiti Sisak. Prema tome sve je usmjereno k tome da se taj dio sanira, ali govoriti unaprijed je teško'', rekao je Pintarić.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal