Ponedjeljak, 18 Veljača 2013 13:54

U Žrnovnici će se simulirati potresi!

U Žrnovnici će se simulirati potresi! Google

U Žrnovnici je u ponedjeljak pušten u rad Laboratorij za potresna ispitivanja splitskog Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije. U okviru Laboratorija se nalazi dinamička platforma za generiranje proizvoljnih potresa, jedina takva u Hrvatskoj i među rijetkima u Europi.

Ona je rezultat ideje i ustrajnosti da se ova sofisticirana oprema, u nedostatku potrebnih ogromnih financijskih sredstava za njenu nabavu, može izraditi vlastitim znanjem i snagama. Veće potresne platforme u Europi do sada je imalo 10 država. Ova platforma spada među prvih pet u Europi po svojim tehničkim karakteristikama i mogućnostima. Ona je tlocrtnih izmjera 4 puta 4 metra i nosivosti 200 kN, s mogućnošću proizvoljnog ubrzanja u horizontalnom smjeru.

 

- Jedna od najefikasnijih i najpouzdanijih tehnika eksperimentalnog istraživanja utjecaja potresa na građevine je s pomoću potresnih, odnosno dinamičkih platformi. To je vrlo sofisticirana i skupa oprema kojom se može najpreciznije ustanoviti stvarno ponašanje i stvarna sigurnost građevina pri potresu. Njome se mogu aplicirati proizvoljni pomaci na realnu ili umanjenu građevinu, a time i simulacija realnih potresa - objasnio je Jure Radnić, voditelj projekta i profesor na splitskom Fakultetu građevine, arhitekture i geodezije, kaže Dalmacija News.

 

Očekuje se da će platforma, između ostalog, značajno doprinijeti edukaciji studenata iz područja potresnog inženjerstva, spoznajama stvarnog ponašanja građevina u uvjetima potresa, provjeri suvremenih numeričkih modela za dinamičku analizu svih tipova građevina, zamahu znanstveno-istraživačkog rada i praktičnoj primjeni rezultata istraživanja. Točan broj do sada izgrađenih potresnih platformi u svijetu je nepoznat, a nepoznate su njihove tehničke karakteristike i stvarne mogućnosti. Veće platforme se smatraju one koje imaju tlocrtne izmjere barem 2 puta 2 metra i nosivost barem 40 kN. Ipak, veliki broj izgrađenih platformi u svijetu nije u funkciji ili su im mogućnosti značajno umanjene.

 

- Platformom se mogu ispitivati realne građevine i njihovi modeli tlocrtnih izmjera do 4 puta 4 metra, mase do 20 tona i visine do 9 metara, s proizvoljnim horizontalnim ubrzanjima. Očekuje se da će platforma značajno doprinijeti unaprjeđenju nastavnog procesa, zamahu znanstveno-istraživačkog rada te sigurnijoj i pouzdanijoj gradnji građevina u praksi. Stvarna vrijednost platforme je višestruko veća od novčanog iznosa koji je za nju utrošen.

 

Naime, veliki broj radova izvršen je besplatno, kroz osobni angažman i pomoć prijatelja, a plaćene novčane naknade su pretežito bile znatno ispod tržišne vrijednosti. Od stvarno uloženih novčanih sredstava, veliki dio se odnosio na pomoć Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kroz financiranje znanstvene opreme. Približno polovinu od tih sredstava uloženo je iz različitih vlastitih stručnih projekata i prihoda iz znanstvenog projekta - rekao je Jure Radnić.

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

© 2021 Podstrana portal