Utorak, 15 Siječanj 2013 10:56

Svijet: Užasavajući trend grupnih silovanja

Svjetski mediji ovih dana bruje o užasavajućem trendu grupnih silovanja. Radi li se o stvarnom povećanju broja slučajeva ili smo ih samo svjesniji zbog globalizacije vijesti i lakšeg pristupa istima otvoreno je za raspravu, no jedno je sigurno – situacija je poražavajuća.

Ukoliko pomnije pratite vijesti, sigurno ste primjetili da svakih nekoliko sati iskoči neka nova vijest o navedenom fenomenu. Kako ipak ne bi totalno uništili svoju sliku svijeta i nadu u bolje sutra, osvrnimo se samo na događaje u posljednjih dan-dva.

 

Već neko vrijeme, svijet prati događaje koje su u Indiji pokrenuti kao reakcija na grupno silovanje studentice. Pokret borbe za sigurniju Indiju ne jenjava, no, u isto vrijeme, Indija se sat za satom suočava sa sve stravičnijim žločinima protiv žena. Tako su se, u posljednja 24 sata dogodila barem tri stravična žločina. Najviše je odjeknuo slučaj žene koju su sedmorica muškaraca, dok je na sjeveru Indije putovala vlakom sa svojim sinom, oteli, više puta seksualno iskoristili te je zadavili i objesili o stablo. U isto vrijeme, još su dvije djevojke postale žrtve raspamećenih grupa muškaraca – jedna tijekom vožnje autobusom, napadnuta od preko pet zlostavljača i druga, koju je adolescentska motoristička banda otela sa autobusne stanice.

 

Na drugoj strani svijeta, u Morristownu u američkoj saveznoj državi New Jersey, tinejdžerica optužuje nekoliko svojih kolega za iskorištavanje pod utjecajem alkohola, koje se navodno dogodilo prije dvije godine.

 

A ni dijelove svijeta koje smatramo najciviliziranijima, užasi nisu zaobišli. Švedska policija tako traga za petoricom muškaraca koji su, rano u nedjeljno jutro, na minus deset stupnjeva napali i sat vremena silovali 22-godišnjakinju na pločniku kraj stanice za vlak u istočnom Stockholmu.  

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal