Srijeda, 20 Veljača 2013 19:57

Stručnjaci: Jovanoviću prijeti ustavna tužba zbog spolnog odgoja

Stručnjaci: Jovanoviću prijeti ustavna tužba zbog spolnog odgoja sibenik.in

Zdravstveni odgoj, koji je u škole uveden već s prvim danom aktualne školske godine, dosad se provodio protuzakonito. No, bez obzira na to, prosvjetna vlast vjerojatno neće zbog toga snositi nikakve sankcije – ocjena je naših pravnih stručnjaka i odvjetnika koje smo konzultirali nakon što je u Narodnim novinama tek ovih dana, punih pet mjeseci nakon početka provedbe, objavljena Odluka o uvođenju, praćenju i vrednovanju provedbe Kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama.

Odluka o provedbi programa koji zadnjih mjeseci ne silazi s naslovnica domaćih medija i koji je doveo do žestokih verbalnih obračuna Katoličke crkve i njoj bliskih udruga s predstavnicima vlasti, a koji je dolaskom Judith Reisman u Hrvatsku prerastao domaće okvire, objavljena je tek 13. veljače. Na početku teksta stoji kako se "temeljem ove odluke uvodi kurikulum zdravstvenog odgoja u osnovne i srednje škole".


Saniranje štete

Što je najbolje, na kraju odluke, koju je donio Željko Jovanović, ministar obrazovanja, navodi se kako ista odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave, dakle Kurikulum bi se najranije mogao početi provoditi od četvrtka, 21. veljače.

 

Doduše, u tekstu odluke ističe se kako njezinim stupanjem na snagu prestaje vrijediti identična odluka od 27. rujna 2012. godine, na koju se prosvjetna vlast dosad pozivala kao na propis na temelju kojega je program uveden u škole. No, problem je što je odluka od 27. rujna prošle godine objavljena – na internetskim stranicama Ministarstva obrazovanja, ali ne i u Narodnim novinama.

 

A članak 90. Ustava RH (prijašnji čl. 89.) kaže kako se "prije nego što stupe na snagu zakoni i drugi propisi državnih tijela objavljuju u Narodnim novinama, službenom listu RH". Također, "propisi tijela koja imaju javne ovlasti prije stupanja na snagu moraju biti objavljeni na dostupan način i u skladu sa zakonom", a "zakoni i drugi propisi državnih tijela i tijela koja imaju javne ovlasti ne mogu imati povratno djelovanje".

 

Pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali tumače naknadno objavljivanje odluke u Narodnim novinama kao "saniranje štete", nakon što je netko od odgovornih, čini se, tek sada primijetio kako nije ispoštovana zakonska procedura. U suprotnom, kažu, da ona nije bila potrebna, ministar ni sada ne bi odluku objavljivao u službenom listu.


Sve je jasno

 

– Ne mogu govoriti o znanstveno-obrazovnom procesu jer se time ne bavim, ali kada je pravo u pitanju, stvar je jasna: propisi ne mogu imati učinak prije nego što su objavljeni u skladu s Ustavom i zakonima. Također, uvijek postoji određeni rok, koji nazivamo i vacatio legis, koji mora proteći između objavljivanja zakona ili pravnih propisa i njihova stupanja na snagu. Taj rok nerijetko može biti puno duži od navedenih osam dana, kao što je to bilo s našim Zakonom o kaznenom postupku – pojašnjava odvjetnik Veljko Miljević, te naglašava da propisi ne bi smjeli imati retrogradni učinak.

 

Miljević smatra da svaki građanin koji se osjeti pogođenim provedbom Kurikuluma zdravstvenog odgoja u vremenu od 3. rujna prošle godine do 21. veljače ove godine može podići ustavnu tužbu na temelju članka 62. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH. Riječ je o stavku 1. čl. 62. iz poglavlja Zaštita ljudskih prava i temeljnih sloboda, koji kaže kako "svatko može podnijeti Ustavnom sudu tužbu ako smatra da mu je pojedinačnim aktom tijela državne vlasti..., kojim je odlučeno o njegovim pravima i obvezama..., povrijeđeno ljudsko pravo ili temeljna slobodna zajamčena Ustavom".

 

– Riječ je o pravnom nasilju i apsolutno protuzakonitom postupku. Jasno je da ova vlast ne drži nimalo do forme, a forma je u pravu važnija od sadržaja – tumači odvjetnik Zvonimir Hodak.

 

No, kaže, aktualni zdravstveni odgoj prekršio je zakone, Ustav RH i međunarodne konvencije u više stavaka, i to je ono na što se u potencijalnim tužbama treba usmjeriti.

 

– To što nije poštovana procedura je jadno, ali prosvjetnoj se vlasti zapravo ništa ne mora zbog toga dogoditi. "Pojeo vuk magare", tako bi to moglo završiti. U tužbama Ustavnom sudu više se treba usmjeriti na čl. 63. Ustava RH koji govori da roditelji imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju svoje djece – smatra Hodak.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

© 2020 Podstrana portal