Subota, 08 Lipanj 2013 15:24

Stiže nam gotovo najveći vodeni val svih vremena. Spremamo se za povijesni vodostaj.

Stiže nam gotovo najveći vodeni val svih vremena. Spremamo se za povijesni vodostaj. Screenshot: Google Images

Kako je jučer u Temi dana HRT-a kazao voditelj glavnog centra za obranu od poplava Zoran Đuroković, vrlo je izvjesno da će vodeni val koji stiže u Hrvatsku iz Mađarske biti drugi najveći val svih vremena!

"No, ne treba se iznenaditi ako i kod nas dođe do povijesnog maksimuma te da ovo bude najveći vodni val od 1965. godine", kazao je ipak dodavši kako se nada da se to neće dogoditi jer putujući do Hrvatske val ima još par stotina kilometara i vjeruje se da će se ublažiti.

 

Sutra izvanredne mjere obrane od poplava na području Batine, vrhunac u petak

 

Istočna Hrvatska sprema se za dolazak vrhunca vodnog vala iz Mađarske. Vodostaj Dunava kod Batine je u porastu, trenutno iznosi 610 centimetara, a tijekom sutrašnjeg dana očekuje se da će premašiti 650 centimetara te će biti proglašene izvanredne mjere obrane od poplave, doznajemo od Ivice Nađa iz Hrvatskih voda...

 

"Kulminacija vodostaja Dunava očekuje se u Budimpešti u ponedjeljak, dok se na našem području, na ulazu u Hrvatsku očekuje da će najviši vodostaj biti bilježen tijekom petka, eventualno čak i na subotu. Nakon toga će se sa pomakom od jedan, do jedan i pol dana najduže, taj vrh vodnog vala preseliti na područje Vukovara i potom početi polagano opadati. Znači, mi ćemo imatti 10 do 15 dana izrazito visoke vodostaje", istaknuo je Nađ, ali i dodao kako je sve u visokom stupnju pripravnosti.

 

"Od jučer je već došla postrojba Hrvatske vojske koja za sada vrši zadovoljavajućom dinamikom punjenje vreća koje se razvoze po očekivanim lokacijama gdje će eventualno dolaziti do potrebe za manjim ili većim intervencijama. Kako se bude situacija razvijala, po potrebi će biti angažirane dodatne snage, civilne zaštite, eventualno policije i još dodatno vojske", kaže Nađ.

 

Situacija je ozbiljna, ali za sada je sve pod kontrolom. Spremni su i ako se nadmaši rekordni vodstaj na području Batine koji je 1965. godine iznosio 795 centimetara.

 

"Spremamo se na povijesni vodostaj. Hoće li on sada biti blizu onog najvišeg iz '65., 20 ili 10 centimetara niži, to sada nije toliko bitno za samu uspješnu obranu od poplave, koliko će se poslije pričati koliko je bio visok vodostaj. Mi samo sada usmjereni da očuvamo stabilnost nasipa pri ovom vodnom valu. Dok on ne prođe, nećemo biti mirni, a to je minimalno još nekih 15-ak dana", istaknuo je Nađ.

 

Ipak, očekuje se da bi vrhunac vodostaja trebao biti 10 do 15 centimetara manje od rekordnog.

 

"Gledano s hidrološke strane, prema dostupnim podacima, iz uzvodnih zemalja i prema iskustvenom analiziranju podataka koje možemo prikupiti, zaključili smo da bi vodostaj u Batini u vrhuncu trebao biti negdje približno 780, 785 centimetara, što je 30-ak centimetara više nego 2006. godine, u kojoj je u bližoj povijesti bio jako veliki vodostaj", zaključuje Nađ.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal