Nedjelja, 24 Veljača 2013 17:26

Sinj: Srušili spomen ploču vođi proboja iz logora Jasenovac

Sinj: Srušili spomen ploču vođi proboja iz logora Jasenovac Slobodna Dalmacija

U noći na nedjelju jedan ili više za sada nepoznatih počinitelja pokušali su srušiti granitnu spomen-ploču Anti Bakotiću Baki, organizatoru i vođi proboja zatočenika iz logora Jasenovac, postavljenu na njegovoj rodnoj kući u Ulici Put Petrovca u Sinju.

Ploča je bila postavljena na pročelju zgrade, neposredno uz samu Pijacu, na visini većoj od 3 metra. Za zid je bila pričvršćena s četiri vijka. Oni kojima je smetala za njeno uklanjanje koristili su ljestve ili posebno vozilo te potrebni alat. Uspjeli su odviti matice s triju vijaka pri čemu su na jednom od četiri kuta ploču oštetili. Potom su ploču u namjeri da je sruše zarotirali na četvrtom vijku. Takvu su je zatekli građani u nedjelju ujutro koji su se uglavnom zgražali nad ovim vandalskim činom.

 

Očevid su obavili djelatnici iz Policijske postaje Sinj. Oni su skinuli oštećenu ploču koja je visila na četvrtom vijku i odvezli je policijskim vozilom. Savez antifašističkih boraca i antifašista Sinja i Cetinske krajine oštro je osudio ovaj vandalski čin. Dodali su da se radi o organiziranom napadu od strane sljedbenika fašizma jer je Ante Bakotić Bako sinonim antifašizma. Taj Sinjanin dospio je u ustaško zarobljeništvo 1942. godine na području donjeg toka Neretve i interniran je u logor Jasenovac. U proljeće 1945. godine kada su upravitelji logora krenuli sa sistematskim uklanjanjem tragova zločina i posljednjih preostalih svjedoka Ante Bakotić je 22. travnja poveo ustanak logoraša. Više od 1.100 zatočenika krenulo je u proboj. Slobode se dočepalo njih 54. Među poginulima bio je i Ante Bakotić koji se svojim djelom upisao u povijest antifašizma kao jedini organizator i vođa uspješnog ustanka logoraša na tlu Europe.

Prenosi: Slobodna Dalmacija

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal