Srijeda, 27 Ožujak 2013 18:09

Prva ilegalna tiskara novca u Hrvatskoj: Otisnuli više od 180 tisuća eura

Prva ilegalna tiskara novca u Hrvatskoj: Otisnuli više od 180 tisuća eura Screenshot: Google Images

Hrvatska policija i Uskok u suradnji s Europolom razbili su skupinu krivotvoritelja novca. Na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije rečeno je da se osumnjičene tereti za krivotvorenje najmanje 180.000 eura. Novac su krivotvorili u tiskari u Bjelovaru. Radi se o prvoj ilegalnoj tiskari eura ikad otkrivenoj u Hrvatskoj.

Osumnjičenici koji su privedeni u jučerašnjim akcijama dovedeni su u Uskok na ispitivanje. Privedeno je ukupno 19 osoba, a protiv 12 osumnjičenih su podignute kaznene prijave. Među uhićenima je i jedna žena. Krivotvoreni novac "dilali" su u Hrvatskoj, Italiji, Austriji i Sloveniji.

 

Podjestimo, djelatnici zagrebačke policije oko 15:30 sati u Dubravi su presreli automobil kojeg je vozila muška osoba. Iz policije se doznaje da je postupanje u tijeku, a tramvajski promet na Aveniji Dubrava bio je obustavljen.

 

Nije još poznato koliku su svotu lažnog novca uhićeni krivotvoritelji proizveli. Iako se za sada govorio o svoti od najmanje 180 tisuća eura, HRT-ovi izvori bliski istrazi tvrde da bi se konačnici moglo pokazati da je krajnji iznos višestruko veći. Policija je ukupno pronašla 3600 novčanica u apoenima od 50 eura. Pronađeno je i 189 novčanica od 50 funti.

 

Krivotvoritelji su lažne eure trošili na razne stvari. Kupovali su tehničku opremu, a određenu količinu novca su "prodilali" i u mjenjačnicama, što pokazuje da se radi o kvalitetno krivotvorenim eurima. Policija procjenjuje da se u opticaju i dalje nalazi manja količina lažnih eura. Ilegalna tiskara u Bjelovaru djelovala je oko osam mjeseci, kaže Index.

 

Ako tužiteljstvo za neke od osumnjičenika zatraži da ih se zadrži u pritvoru, očekuje ih izvođenje pred suca istrage Županijskog suda u Zagrebu.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal